Cand poate banca sa execute silit debitorii


Data: 29.04.2011

In cazul in care debitorul unei obligatii de plata nu se achita de aceasta obligatie, iar garantia platii este constituirea unui drept de ipoteca in favoarea creditorului asupra unui bun imobil al debitorului, atunci creditorul poate apela la executarea silita imobiliara valorificand ipoteca prin intermediul unui executor judecatoresc sau executor bancar, dupa caz, a precizat pentru eFin.ro avocatul casei de avocatura Gilescu&Partenerii, Adrian Fenesan.
In general, banca poate sa execute silit un client imediat ce acesta a inceput sa inregistreze restante, indiferent de valoarea lor. In practica insa, acest lucru nu se produce deindata, deoarece banca nu are nici un interes sa declare un credit exigibil anticipat. Bancile considera ca, daca ar proceda astfel si ar trece imediat la executare silita, s-ar inregistra in contabilitate pierdere si banca este obligata sa constituie provizioane in valoare egala cu intregul sold al imprumutului respectiv, afectandu-si astfel situatia financiara, spune Adrian Fenesan.
Avand in vedere ca, in temeiul legii bancare, contractul de credit, are caracter de titlu executoriu, dreptul bancii de a cere executarea silita s-a nascut din momentul in care imprumutatul nu si-a platit cel putin trei rate lunare. Majoritatea bancilor obisnuiesc sa insereze in contractele de credit o perioada de 90 de zile corespunzatoare cu trei rate lunare, perioada dupa care banca va trece direct la executarea silita, fie isi va putea cesiona creantele catre o firma specializata in recuperarea de datorii.
Modalitatile si mijloacele prin care banca isi valorifica creantele in cadrul executarii silite prin intermediul unui executor judecatoresc sau executor bancar, se refera la urmatoarele actiuni:
-pentru bunurile mobile din patrimoniul debitorului se instituie sechestru judiciar si asiguratorasupra bunurilor debitorilor, executorul va proceda la inventarierea si ridicarea de bunuri si valori ale debitorilor in vederea vanzarii,;
-pentru sumele de bani titlurile de valoare, sau alte titluri incorporale urmaribile datorate debitorului de un tert sau pe care respectivul tert i le va datora in temeiul unor raporturi juridice existente executorul solicita informatii cu privire la conturile bancare si bunurile din averea debitorilor si garantilor personali ai acestora impotriva carora s-a declansat procedura executarii silite:
-pentru bunurile imobile din patrimoniul debitorului executorul verifica si urmareste imobile inscrise in cartea funciara pe numele debitorului si formuleaza adrese scrise catre primarii si consilii locale si alte autoritati competente in vederea identificarii tuturor bunurilor imobile apartinand debitorului.

Conform art. 411 alin. 1 C. proc. civ., daca in termen de o zi de la primirea somatiei debitorul nu plateste suma datorata, executorul va proceda la sechestrarea bunurilor mobile urmaribile ale debitorului, chiar daca acestea sunt detinute de un tert, potrivit avocatului Gilescu&Partenerii. 

Sursa: Efin.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor