Banca Transilvania (BT) a contractat un credit sindicalizat in valoare de 60 de milioane de euro pentru a-si finanta activitatea de creditare. Fondurile au fost oferite de ABN Amro Romania, in timp ce alte 12 banci au participat la aceasta sindicalizare ca aranjori, preluand insa numai cote de risc. Imprumutul este acordat pe doi ani, la un cost de 65 de puncte de baza (0,65 puncte procentuale) peste EURIBOR (indicatorul pietei interbancare europene pentru dobanda euro), insa partile nu au precizat scadenta la care se refera indicatorul.
`Vom folosi aceste fonduri pentru cresterea portofoliului de credite. Sunt convins ca aceste resurse ne vor permite sa ne dezvoltam si in 2008 foarte sanatos`, a spus Robert Rekkers, directorul general al BT.
Facilitatea de credit a fost lansata initial pentru suma de 50 de milioane de euro, insa pe fondul unui interes foarte ridicat din partea investitorilor, BT a acceptat suprasubscrierea, pana la 60 de milioane de euro. `Lichiditatea locala semnificativa a ABN Amro a permis celorlalte banci sa subscrie riscurile fara a participa cu fonduri, un aspect foarte important in circumstantele actuale, cand la nivel global costul lichiditatilor este crescut`, spune Peter Weiss, seful ABN Amro Bank Romania.
Aceasta este prima tranzactie de pe piata locala in cadrul careia o singura banca furnizeaza lichiditatile, in timp ce altele participa prin preluarea unor cote de risc. ABN Amro Bank NV a fost aranjor principal si bookrunner (institutia care tine evidenta subscrierilor), in timp ce BCR, Bayerische Landesbank, Mashreqbank si OTP Bank au fost aranjori principali.
Finantarea prin intermediul creditelor sindicalizate devine o metoda tot mai folosita, in special pentru bancile care nu au in spate grupuri internationale, care sa le ofere sustinere.
Banca Transilvania este listata la Bursa de la Bucuresti, cel mai mare actionar fiind BERD, care controleaza circa 15% din capital. BT are o capitalizare de piata de 1,48 miliarde de eruo.
Turcii de la Credit Europe (fosta Finansbank) au contractat la inceputul verii un credit sindicalizat de 110 milioane de euro, finantarea fiind asigurata de un consortiu de 14 banci straine. Intre timp a aparut insa o criza globala de lichiditati, determinata de scaderea increderii investitorilor dupa problemele de pe piata americana a finantarilor imobiliare. Si BCR a contractat mai multe imprumuturi (sindicalizate sau obligatare) de pe pietele straine, inainte de a fi preluata de austriecii de la Erste.
Un articol de: Liviu Chiru
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...