BROKERII VOR INTERMEDIA 30% DIN CREDITELE BANCARE IN CINCI ANI, ACCELERAND CRESTEREA PIETEI


Data: 28.09.2007

Peste 500 de brokeri de credite intermediaza aproximativ 5% din volumul total al creditelor acordate de banci, industria locala a brokerajului bancar situandu-se la mare distanta de piata europeana, unde pana la 70% din credite provin din intermedieri. Cu o pondere de pana la 70% din totalul creditelor bancare acordate in statele Uniunii Europene, brokerajul bancar este la inceput de drum pe piata locala. In prezent, intre trei si cinci procente din creditele acordate de bancile romanesti sunt intermediate de brokerii de credite, potrivit specialistilor din domeniu.

Industrie tanara cu peste 100 de firme care au drept obiect de activitate brokerajul bancar, intermedierea creditelor bancare este preferata in special de clientii individuali, si mai putin de companii si persoane juridice.

`Persoanele juridice prefera sa contracteze credite direct de la bancile cu care lucreaza pentru operatiuni curente. Clientii persoane juridice care ne contacteaza apeleaza doar la servicii conexe brokerajului: planuri de afaceri, studii de fezabilitate sau proiecte de finantare nerambursabila`, Ciprian Iorga, director executiv la societatea de brokeraj bancar Vertical Finance.

Perioadele de varf pentru brokerii de credite sunt cele dinaintea si de dupa concedii. Cu toate acestea, cresterea numarului de clienti ramane direct proportionala cu extinderea retelei in teritoriu.

`Daca, in ianuarie, un singur punct de lucru a primit raspunsul favorabil pentru 15 aplicatii, in luna august am oferit solutii de finantare pentru peste 450 de clienti de la peste 20 de puncte de lucru`, spune Roxana Gavrila, director de dezvoltare la Credit Team.

In primele sase luni ale anului 2007, valoarea creditelor intermediate de societatea de brokeraj bancar Creditlink a fost de 13 milioane de euro, numarul total al clientilor ridicandu-se la 300.

`Fata de anul trecut, volumele depuse au crescut considerabil, insa ponderile au ramas aproape aceleasi: 10% credite de consum si 90% credite garantate cu ipoteca`, spune Claudiu Bud, director de operatiuni la Creditlink, societate de intermediere a creditelor imobiliare.

Creditele garantate cu ipoteca sunt cele mai numeroase si in cazul societatii de brokeraj bancar Vertical Finance, care in primele sase luni ale anului a intermediat credite de aproape 950.000 de euro din care 2% au fost credite auto, 18% credite de nevoi personale, 23% credite ipotecare si 57% credite de nevoi personale cu ipoteca. Din totalul celor 250 de clienti, 60 de persoane au obtinut creditul cu ajutorul brokerilor de la Vertical Finance.

`Zilnic avem intre 30 si 70 de aplicatii valide, dosare complete ce pleaca in banca. Dintre aceste aplicatii, raspunsul este favorabil pentru aproximativ 92%`, spune Gavrila de la Credit Team care a acordat 22,4 milioane de euro in primele noua luni ale anului.

Ritmul de dezvoltare al industriei de brokeraj bancar va fi rapid si in mare masura conditionat de evolutia pietei bancare, in special de alinierea bancilor la conditiile `relaxate` de creditare, spun brokerii.

`Pana la sfarsitul anului estimam un volum de credite intermediate de aproximativ 2 milioane de euro`, spune Iorga de la Vertical Finance, in conditiile in care anul trecut volumul de credite intermediate a fost de peste un milion de euro.

Creditlink mizeaza pe o valoare a contractelor incheiate de pana la 40 de milioane de euro pana la sfarsitul anului. In timp ce Credit Team estimeaza credite aprobate in valoare de cel putin 14 milioane de euro pentru lunile cuprinse in intervalul octombrie-decembrie.

`In Romania, suntem departe de saturarea pietei, iar acest tip de servicii abia acum devine popular. Estimam ca si numarul cererilor pentru credite persoane juridice va fi mai mare, pe masura ce legislatia si oportunitatile de afaceri se vor armoniza cu piata comunitara`, spune Gavrila de la Credit Team.

Pentru urmatorii cinci ani, industria de brokeraj bancar este estimata pana la 30% din volumulul total de credite acordate de banci.

`Distributia indirecta in sistemul financiar-bancar autohton este inca la inceput.

Tinand cont de experienta pietelor vecine care arata un potential semnificativ de dezvoltare, este posibil ca pe termen mediu, acest nou segment sa reprezinte aproximativ 30% din vanzarile totale`, spune Elena Nita, reprezentant al Alpha Bank.

`Concurenta se va da, cel mai probabil, intre trei sau patru brokeri bancari puternici. In jurul anului 2012 se va ajunge la aproximativ 20-25% din volumul total de credite bancare la nivel national, iar prin 2025 la 40-50%`, spune Gavrila de la Credit Team.

BCR lucreaza cu aproximativ 500 de societati de brokeraj bancar, care au intermediat anul trecut pana la 10% din volumul creditelor acordate de banca si aproximativ 25% din numarul total de clienti creditati.

In primele sase luni ale anului, brokerii de credite au adus Bancii Comerciale Romane 12% din volumul imprumuturilor si 20% din numarul creditelor acordate.

Potrivit reprezentantilor BCR, colaborarea cu brokerii de credite contribuie la cresterea fortei de vanzare a bancii si prin urmare a volumului si numarului de credite acordate. Dezavantajele unei astfel de colaborari constau in cedarea unei parti din veniturile bancii aferente creditelor catre partenerul intermediar, eforturi suplimentare din partea bancii in domeniul pregatirii profesionale si al marketing-ului.

Numarul bancilor care au drept parteneri de vanzari brokerii de credite se ridica la 11 in prezent. BRD nu colaboreaza cu brokerii de credite in timp ce CitiFinancial, divizia de finantari persoane fizice a Citibank, colaboreaza cu un singur broker, preferand extinderea retelei de distributie prin mijloace interne. `Strategia adoptata de CitiFinancial este aceea de a dezvolta tot mai mult distributia prin resurse proprii`, sustin reprezentantii CitiFinancial.

Un articol de: Roxana Pricop

Integral in Ziarul Financiar

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor