BNR va introduce criterii de clasificare a creditelor conforme cu Basel II din 2007


Data: 22.12.2006

Banca Nationala a Romaniei (BNR) va introduce din 2007 criterii noi de clasificare a creditelor de catre banci si institutii financiare si, respectiv, de constituire a provizioanelor de risc, in baza acordului de capital Basel II, au declarat surse din banca centrala. BNR a emis proiectul de modificare a Regulamentului nr. 5/2002, privind clasificarea creditelor si plasamentelor, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit, care va fi supus dezbaterii publice pana pe 31 decembrie 2006.

`Va fi o schimbare fundamentala pentru ca vom avea o alta conceptie la incadrarea creditelor acordate de institutiile financiare, in acord cu principiile acordului de capital Basel II`, au declarat surse din BNR.

Creditele si plasamentele vor fi clasificate in cinci categorii, in functie de intarzierile de plata fata de scadenta convenita in contractele de creditare. Astfel, categoria standard include credite restante cu o perioada de 0-15 zile de la scadenta. Categoria `in observatie` are intarzieri intre 16 si30 de zile de la scadenta), `substandard`  are intarzieri in intervalul 31-50 zile de la scadenta.

Creditul `indoielnic` are intarzieri intre 51-90 zile de la scadenta)si `pierderea` are intarzieri de minimum 91 de zile de la scadenta. Aceste reglementari nu se aplica nici creditelor acordate de institutiile de credit altor institutii de credit si nici plasamentelor constituite la acestea. In cazul in care s-au initiat proceduri judiciare, creditele incadrate in aceste categorii se trec pe pierdere. Imprumutatorii vor proceda la scoaterea in afara bilantului, iar fondurile de garantare a creditelor vor evidentia in conturi analitice distincte in afara bilantului, sumele aferente unui credit sau unui plasament in cazul in care una din sumele respective inregistreaza un serviciu al datoriei mai mare de 360 de zile.

Clasificarea creditelor si, dupa caz, a plasamentelor se face prin aplicarea simultana a criterilor stabilite de BNR, conform principiilor Basel II. In cazul institutiilor de credit se va tine cont de perioada scursa de la scadenta (serviciul datoriei), performanta financiara si  initierea de proceduri judiciare. In cazul institutiilor financiare nebancare, criteriile care se vor aplica sunt data scursa de la scadenta si initierea de proceduri judiciare. Institutiile financiare nebancare ce deruleaza activitatile de creditare clasifica angajamentele de garantie acordate imprumutatorilor intr-o categorie cu cel mult o treapta superioara celei in care sunt incadrate de imprumutator creditele garantate.

Institutiile de credit vor trebui sa clasifice creditelor acordate clientelei din afara sectorului institutiilor de credit, creditele acordate altor institutii de credit si a plasamentelor constituite la acestea si, respectiv, sa constituie, sa regularizeze si sa utilizeze provizioanele specifice de risc de credit. In cazul institutiilor financiare nebancare, noul regulament prevede clasificarea creditelor acordate, precum si constituirea, regularizarea si utilizarea provizioanelor specifice de risc de credit.

Creditele acordate de institutiile financiare unui debitor sau plasamentele constituite la acesta se incadreaza intr-o singura categorie de clasificare, pe baza principiului declasarii prin contaminare, respectiv prin luarea in considerare a celei mai slabe dintre categoriile individuale de clasificare. Toate garantiile emise de institutiile financiare nebancare in relatia cu acelasi debitor, indiferent de imprumutator, se clasifica in aceeasi categorie.

`Institutiile financiare vor constitui sau vor regulariza lunar provizioanele specifice de risc de credit aferente creditelor si, dupa caz, plasamentelor evidentiate in sold la finele lunii respective, prin includerea pe cheltuieli sau prin reluarea pe venituri, indiferent de rezultatul financiar al perioadei inregistrat`, potrivit proiectului BNR. Imprumutatorii vor constitui, vor regulariza si vor utiliza provizioanele specifice de risc de credit, utilizand moneda de exprimare a creditelor si/sau a plasamentelor pe care le corecteaza.

Noul regulament se aplica institutiilor de credit persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor de credit din state terte si, in mod corespunzator, institutiilor financiare nebancare persoane juridice romane si sucursalelor din Romania ale institutiilor financiare nebancare din state terte inscrise in Registrul general deschis la Banca Nationala a Romaniei.

Sursa: www.banknews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor