BNR promite ieftinirea creditelor, in doi ani


Data: 20.11.2006

Oficialii bancii centrale promit conditii mai lejere de acordare a creditelor. Totusi, eliminarea restrictiilor ar putea avea loc peste doi ani. O parte din bancile comerciale ar putea acorda, in anii urmatori, credite mai ieftine. Motivul tine de trecerea, incepand cu anul viitor, la un nou set de reglementari pentru activitatea  bancara, ce presupune o alta abordare privind adecvarea capitalului la risc (Basel II).

Astfel, pentru creditele acordate, bancile trebuie sa detina un capital propriu minim de 8%, ponderat in functie de tipul finantarii. Iar acest capital inseamna, de fapt, un cost pentru banca, pentru ca reprezinta niste fonduri pe care nu le poate folosi in creditare.

Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului Bancii Nationale a Romaniei, a explicat, in cadrul seminarului EU-Cofile organizat de BNR, Asociatia Romana a Bancilor si Alpha Bank, ca modificarea ponderilor de risc de credit reprezinta niste inlesniri la acordarea de imprumuturi. Astfel, pentru creditele de consum acordate populatiei, ponderea de risc era stabilita, prin reglementarile actuale, la 100% din imprumut. Insa, prin trecerea la normele Basel II, ponderea de risc scade la 75%. Adica, pentru un credit de consum in valoare de 100 RON, banca trebuia sa detina, dupa normele actuale, un capital propriu minim de 8 RON. Insa, incepand cu anul viitor, imprumutul de 100 RON va fi ponderat cu 75%. Din aceasta valoare, banca trebuie sa puna deoparte 8%, rezultand un capital minim de 6 RON. Iar banii suplimentari vor putea fi introdusi in creditare.

Pe de alta parte, reducerea ponderilor de risc nu inseamna neaparat ca, de anul viitor, bancile vor acorda credite mai ieftine. Motivul tine de faptul ca implementarea prevederilor Basel II constituie un cost pentru banci. Mai mult, un sondaj realizat de BNR, la jumatatea acestui an, arata faptul ca aproximativ jumatate din bancile din tara noastra vor folosi, si in 2007, vechile norme, urmand sa le implementeze abia in 2008. Totusi, faptul ca, din 2008, bancile vor avea mai multi bani la dispozitie va pune presiune pe scaderea dobanzilor, asa cum a demonstrat vara anului trecut, cand banca centrala a atras mai rar fondurile suplimentare ale institutiilor de credit.

Fara limitarea ratei, pana in 2009
O alta promisiune de inlesnire a creditarii o constituie renuntarea la prevederile care limiteaza nivelul ratei imprumutului la 30% pentru creditele de consum, respectiv 35% pentru cele ipotecare si imobiliare. Adrian Vasilescu a explicat faptul ca aceasta norma a BNR ar putea fi eliminata in circa doi ani. Astfel, restrictiile asupra ratei vor fi mentinute atata timp cat va persista diferenta dintre cererea de consum si oferta de bunuri si servicii.

Totusi, renuntarea la restrictiile asupra ratei de credit nu inseamna neaparat ca bancile vor acorda credite mai mari. Consilierul guvernatorului BNR a subliniat ca, in statele cu economii dezvoltate, bancile sunt cele care se limiteaza singure la 30% din venitul net.

`Practic, suntem in afara sistemului bancar european cu norma privind limitarea ratei de credit. Dar desi nu gasim astfel de restrictii la Banca Central Europeana sau la alte banci centrale din UE, conditii similare cu cele impuse de Banca Nationala le gasim in indicatorii stabiliti de societatea civila`, spune Adrian Vasilescu. Spre exemplu, creditele in valute exotice - franci elvetieni si yeni japonezi - au aparut, pentru prima oara, in statele vest-europene. Dar Banca Central Europeana nu a impus restrictii privind limitarea riscului valutar generat de imprumuturile in franci elvetieni sau in yeni, ci bancile comerciale au fost cele care au incetinit ritmul creditarii in valute exotice.

Recent, banca centrala a Bulgariei a renuntat la orice restrictie asupra creditelor, dar si-a pastrat dreptul ca, in cazul in care ritmul imprumuturilor acordate populatiei va depasi 20%, atunci va reintroduce restrictiile asupra creditarii.

Sursa:
www.adevarulonline.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor