Pe langa masurile `neortodoxe` imbratisate de Banca Nationala, norme si mai drastice se pregatesc sa intre pe piata, bineinteles, in cazuri cu totul speciale. `Daca va fi nevoie, vom adopta masuri mai drastice. Acestea vor fi masurile de salvgardare, care se aplica in cazul unor socuri, a unor evenimente extreme si neplacute`, a declarat Napoleon Pop, membru al Consiliului de Administratie al BNR. Acesta a indicat capitalurile speculative cu care ne-am putea confrunta dupa integrare ca factori care ar putea genera astfel de evenimente nedorite.
Referindu-se la masurile `neortodoxe`, Napoleon Pop a anuntat ca Banca Nationala intentioneaza sa renunte, treptat, la restrictiile administrative din politica monetara, pe parcursul perioadei care a ramas din mandatul guvernatorului BNR, Mugur Isarescu. Acest mandat expira la finalul lui 2009.
`Sa fie clar, de la 1 ianuarie 2007 nu mai luam masuri administrative, dar cele care sunt inca in vigoare vor continua sa functioneze. Noi le vom analiza in cadrul fiecarui consiliu de administratie, privind numai in perspectiva`, a declarat Pop. Totodata, acesta a precizat ca BNR pastreza ca instrumente de control operatiunile de sterilizare in piata, rezervele minime obligatorii si dobanda de referinta.
Reprezentantul BNR a aratat ca masurile administrative si prudentiale adoptate de anul trecut au imbunatatit corelarea structurii activelor cu pasivele bancare, precum si elementele de risc valutar din sistemul financiar. `Restrictiile impuse sistemului bancar au dus la cresterea competitivitatii, fara a influenta in mod negativ cresterea economica. Mediul bancar se afla deja la un nivel european, ceeea ce este in favoarea oamenilor de afaceri. Ecartul de dobanda s-a redus, iar in prezent profitul bancilor nu mai este obtinut numai din dobanda`, declara Napoleon Pop.
Revenind la problemele legate de relaxarea politicii monetare, Napoleon Pop a precizat ca urmatoarea masura care va ajunge pe masa de analiza a reprezentantilor bancii centrale este cea referitoare la plafonarea gradului de indatorare a a unei persoane la un anumit procent din veniturile obtinute. In functie de evolutiile din piata, oficialii BNR ar putea decide eliminarea acestor limite. Potrivit normelor impuse de Banca Centrala, rata lunara nu trebuie sa deseasca nivelul de 30% din venitul lunar al solicitantului in cazul unui credit de consum, 35% pentru in cazul unui imprumut imobiliar/ipotecar, in timp ce suma ratelor lunare datorate catre banci sau institutii financiare nebancare in contul finantarilor accesate trebuie sa fie mai mica de 40% din venitul lunar.
Nivelul de transparenta al BNR, o problema
Opinia publica a solicitat in mai multe randuri o transparenta sporita a procesului decizional din interiorul Consiliului de Administratie al BNR. Napoleon Pop a precizat ca banca centrala urmeaza sa adopte anumite masuri in vederea clarificarii situatiei. In acest sens, BNR studiaza practica utilizata la nivelul bancilor centrale din tarile Uniunii Europene, intentionand sa preia modelul acestora. In ceea ce il priveste, oficialul BNR a subliniat ca votul sau nu este unul secret. El a mentionat ca a votat in favoarea mentineri dobanzii de referinta la un nivel de 8,75% in ultima sedinta a Consiliului de Administratie al BNR.
Sursa: www.bankingnews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...