Banca Nationala a Romaniei a hotarat miercuri in cadrul sedintei Consiliului de aministratie mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75% pe an, precum si continuarea exercitarii unui control ferm al lichiditatii de pe piata monetara prin intermediul operatiunilor de piata.
Decizia a fost luata ca urmare a evolutiilor positive ale indicatorilor macroeconomici care releva continuarea procesului de dezinflatie si accelerarea cresterii economice pe fondul sporirii investitiilor si al mentinerii unei dinamici inalte a consumului, sustinute si de expansiunea creditului.
Potrivit unui comunicat de presa al BNR, tendinta de adancire a deficitului de cont curent persista, insa finantarea acestuia prin intermediul investitiilor straine directe s-a imbunatatit, ea situandu-se la aproximativ 82,2% in perioada ianuarie-iulie 2006 fata de 77,3% in aceeasi perioada a anului trecut.
Oficialii BNR au precizat ca procesul dezinflatiei a continuat. Astfel, rata anuala a inflatiei a coborat in luna august a acestui an la nivelul de 6%.
Temperarea dinamicii preturilor administrate si a celor alimentare volatile, alaturi de conduita restrictiva a politicii monetare si fiscale au contribuit la o accelerare a procesului de dezinflatie in ultimele luni, ceea ce sugereaza ca la sfarsitul acestui an rata inflatiei se va situa in interiorul intervalului de variatie din jurul tintei de 5%.
Banca centrala atrage atentia ca desi perspectivele inflatiei pe termen scurt s-au imbunatatit, mentinerea excedentului de cerere pe fondul unor ritmuri inalte de crestere a consumului populatiei si al anticipatei majorari a cheltuielilor bugetare in lunile urmatoare reclama pastrarea unei conduite ferme a politicii monetare in vederea asigurarii sustenabilitatii procesului de dezinflatie pe termen mediu.
Totodata, Consiliul de administratie al BNR a anuntat ca va continua sa monitorizeze cu maxima atentie evolutiile economice si monetare astfel incat prin adecvarea instrumentelor sale sa asigure indeplinirea obiectivelor de dezinflatie atat pentru acest an, dar si pe termen mediu, corespunzator tintelor asumate de BNR (4,0% +/- 1 punct procentual pentru 2007 si 3,8% +/- 1 punct procentual pentru 2008).
Potrivit BNR, succesul integrarii Romaniei in Uniunea Europeana incepand cu 1 ianuarie 2007 presupune continuarea implementarii ferme a unui mix echilibrat de politici economice (monetare, fiscale, de venituri si structurale) in vederea consolidarii dezinflatiei si a indeplinirii criteriilor de convergenta stabilite prin Tratatul de la Maastricht.
Urmatoarea sedinta a Consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 10 noiembrie 2006, cand va fi analizat noul raport trimestrial asupra inflatiei.
Este pentru a doua oara in acest an, cand BNR decide sa mentina rata dobanzii de referinta la nivelul de 8,75% pe an. In luna iunie a acestui an, BNR a majorat rata dobanzii de politica monetara de la 8,5% la 8,75% pe an, in scopul reducerii cererilor de creditare si in dorinta de a controla evolutia inflatiei.
La data de 9 august a anului curent, pe baza analizei indicatorilor macroeconomici, Consiliul de administratie a hotarat mentinerea ratei dobanzii de politica monetara la nivelul de 8,75 la suta pe an.
Sursa: Acasa.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...