Cererea de credite de consum a scazut foarte mult in al treilea trimestru al anului, in timp ce cererea din partea companiilor nefinanciare de credite pe termen scurt a cunoscut un usor avans. Asteptarile bancilor sunt, insa, pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in ultimul trimestru din acest an, se arata intr-un sondaj al BNR.
"Cererea de credite s-a mentinut in teritoriul negativ atat pentru creditele de consum, cat si pentru cele imobiliare. Corectia cea mai pronuntata s-a inregistrat pentru creditele de consum. Asteptarile bancilor sunt pozitive, indicand o usoara revenire a cererii in T4 2010", potrivit sondajului BNR.
Standardele de creditare au evoluat diferit in cel de-al treilea trimestru, in functie de tipul creditelor. Astfel, cele pentru achizitia de locuinte si terenuri au cunoscut o tendinta de relaxare, in timp ce pentru creditele de consum nu s-au inregistrat modificari.
Si termenii creditarii au suferit modificari de mica amploare, bancile declarand ca au adoptat o strategie de reducere a costurilor creditarii prin diminuarea atat a spread-ului fata de ROBOR la o luna, cat si a altor costuri in afara de dobanzi.
In ceea ce priveste creditele pentru companii, sondajul BNR subliniaza faptul ca standardele de creditare nu au mai cunoscut modificari in T3 2010 si este posibil ca etapa de inasprire a standardelor de creditare sa se fi incheiat.
Potrivit sondajului BNR, bancile considera ca nivelul actual confera un grad de prudenta adecvat profilului debitorilor si tipologiei creditelor.
Termenii creditarii au inregistrat evolutii marginale ca importanta la nivelul sectorului bancar si cu o natura mixta. Intarirea cerintelor de colateral si cresterea primei solicitate pentru creditele mai riscante au fost contrabalansate de reducerea spread-ului ratei medii de dobanda a creditului fata de ROBORla o lunasi a comisioanelor.
In acelasi timp, cererea de credite la nivel agregat a fost in scadere in T3 2010, iar cea pe termen scurt a cunoscut un usor avans. Pentru ultimul trimestru din 2010, bancile preconizeaza o reducere a cererii pentru toate tipurile de credite destinate companiilor nefinanciare.
Banca Nationala mai arata si ca riscurile asociate companiilor sunt, conform aprecierii bancilor, in crestere in toate sectoarele de activitate, mai putin sectorul energetic. Cele mai riscante sectoare sunt constructiile si tranzactiile imobiliare. Perceptia fata de corporatii a ramas neschimbata.
Sondajul este efectuat trimestrial de BNR in lunile ianuarie, aprilie, iulie si octombrie. Are la baza un chestionar (publicat in cadrul analizei din mai 2008) care este transmis primelor 10 banci alese dupa cota de piata aferenta creditarii companiilor si populatiei. Aceste institutii detin aproximativ 80% din creditare.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...