BNR a mers mai departe catre ieftinirea creditelor


Data: 03.05.2007

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a decis ieri sa reduca, pentru a treia oara consecutiv, rata anuala a dobanzii de politica monetara de la 7,50% la 7,25%, deoarece considera ca inflatia s-a temperat peste asteptari, dar a mentinut nivelele rezervelor minime. De la inceputul anului, este a treia oara cand BNR reduce dobanda de politica monetara, mai exact in fiecare sedinta de politica monetara a Consiliului de Administratie din 2007.

Reducerile aplicate in acest an insumeaza 1,5 puncte, de la 8,75% la 7,25% pe an.
Boardul bancii centrale a hotarat sa mentina actualul nivel al rezervelor minime obligatorii pentru pasivele in lei si valuta ale bancilor, a informat BNR.

`O scadere a RMO (rezervele minime obligatorii) este vitala dar cred ca BNR este ingrijorata ca ar putea fi perceputa ca o relaxare agresiva a politicii monetare`, a declarat pentru Wall-Street Florin Citu, economistul-sef al ING Bank. In opinia acestuia, decizia bancii centrale va avea efecte imediate pe piata monetara.

Florin Citu se astepta ca BNR sa reduca dobanda cu un sfert de punct procentual, la 7,25% pe an. `Ma astept la inca o scadere a dobanzii de politica monetara daca leul continua sa se aprecieze si inflatia ramane in banda de confort a BNR`, a completat Citu.

Simultan cu decizia de a cobori rata dobanzii de politica monetara de la nivelul de 7,50% pe an la 7,25%, banca centrala a anuntat ca va exercita, prin intermediul operatiunilor de piata, un control al lichiditatii adecvat conditiilor de pe pietele financiare.

Consiliul de administratie al Bancii Nationale a Romaniei (BNR) a hotarat stabilirea unui nivel zero pentru ratele rezervelor minime obligatorii pentru bancile pentru locuinte, prin care armonizeaza regulamentul privind regimul rezervelor minime standardelor Bancii Centrale Europene.

`BNR reafirma totodata ca va monitoriza cu vigilenta evolutiile indicatorilor macroeconomici si perspectivele acestora in vederea asigurarii conditiilor monetare compatibile cu atingerea obiectivelor de dezinflatie pe termen mediu si a consolidarii procesului de convergenta cu Uniunea Europeana, contand, totodata, si pe sprijinul celorlalte componente ale mixului de politici economice`, mentioneaza comunicatul BNR.

Consiliul de administratie al BNR a hotarat mentinerea nivelului actual al ratelor rezervelor minime obligatorii, de 20% din pasivele in lei ale institutiilor de credit si de 40% din cele in valuta, precum si `continuarea procesului de armonizare a Regulamentului privind regimul rezervelor minime obligatorii (Regulamentul nr. 6/2002) potrivit standardelor Bancii Centrale Europene prin eliminarea sumelor in tranzit din baza de calcul si stabilirea unui nivel zero pentru ratele aplicabile bancilor de economisire si creditare in domeniul locativ`. Modificarile Regulamentului vor intra in vigoare dupa publicarea in Monitorul Oficial.

Consiliul de administratie al BNR a examinat si aprobat, miercuri, Raportul trimestrial asupra inflatiei, document care prezinta o evaluare a contextului macroeconomic recent, analizeaza perspectivele inflatiei si identifica principalele provocari si constrangeri cu care politica monetara se va confrunta in perioada urmatoare.

Raportul trimestrial asupra inflatiei va fi prezentat publicului intr-o conferinta de presa organizata de BNR in data de 4 mai. Conform calendarului anuntat, urmatoarea sedinta a consiliului de administratie al BNR dedicata politicii monetare va avea loc in data de 25 iunie 2007, reaminteste banca centrala.

Un articol de: Claudiu Vrinceanu


Sursa: Wall Street

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor