Pana la sfarsitul anului, bancile vor transmite si date privind clientii fara restante. Institutia care acum colecteaza doar datele negative, referitoare la clientii cu datorii neonorate catre bancile comerciale - Biroul de Credit - se va ocupa si de ceilalti beneficiari. Informatiile pozitive, referitoare la clientii fara restante la credite, vor fi raportate pana la sfarsitul acestui an.
Masura este necesara pentru evaluarea bonitatii clientilor, a declarat, ieri, directorul general al Biroului de Credit, Serban Marian Epure, in deschiderea unei conferinte organizate de Finmedia. `In prezent, doar sapte banci, cateva institutii financiare nebancare (IFN) si o societate de leasing transmit informatii pozitive despre clienti catre Biroul de Credit`, a precizat Epure. La randul sau, Radu Gratian Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a spus ca s-a propus ca toate bancile sa transmita informatii pozitive, insa cele mai multe dintre acestea inca nu au reusit sa-si puna la punct sistemul informatic.
Potrivit normelor stabilite prin Acordul Basel II, institutiile de credit din Romania vor trebui sa isi adapteze capitalul la riscul pe care si-l asuma atunci cand acorda imprumuturi populatiei si firmelor. Iar Biroul de Credit serveste stabilirii cu mai mare usurinta a bonitatii clientilor, pe baza istoricului bancar si, implicit, a evaluarii mai bune a riscului de creditare.
Sistemul Biroului de Credit se dezvolta in trei faze. Prima etapa, aflata acum in desfasurare, consta in transmiterea, de catre banci, a datelor despre persoanele cu restante de plata mai mari de 30 de zile, cei care au savarsit o infractiune in relatie cu banca si pentru care s-a emis o hotarare judecatoreasca definitiva, ca si pentru persoanele care au declarat date false la momentul solicitarii creditului.
In faza a doua, bancile si institutiile financiare nebancare transmit, in plus, date pozitive despre toate platile efectuate de clientii lor persoane fizice pentru produsele de credit, de asigurare, de leasing, de telefonie fixa sau mobila. Faza a treia este dedicata dezvoltarii scoringului, un produs care va oferi o imagine sintetica si nuantata in acelasi timp a comportamentului debitorului, cu scopul de a usura decizia de creditare.La finalul lunii februarie 2007, participantii in Sistemul Biroului de Credit erau 23 de banci (aproximativ 97% din piata de retail), 6 societati de credit de consum, o societate de leasing si una de asigurari.
11 banci vor sa-si schimbe normele de creditare
Pana in prezent, numarul bancilor care au depus la Banca Nationala a Romaniei (BNR) dosarul pentru modificarea normelor de creditare pentru populatie a ajuns la 11. Una dintre ele ar putea primi validarea bancii centrale chiar in aceasta saptamana, a declarat prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. El a mai adaugat ca BNR va implementa pana in 2008 un sistem de evaluare a parametrilor de risc utilizati de bancile comerciale.
Un articol de: Dan Straut
Sursa: Adevarul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...