BCR spune ca recupereaza 60% din creditele neperformante


Data: 17.10.2006

Peste 40% din expunerea pe credite a BCR este clasificata drept `expunere in atentia managementului`, conform datelor de la jumatatea anului.




Presedintele executiv al bancii, Nicolae Danila, afirma ca explicatia tine `in mare masura` de conformarea fata de cerintele Bancii Nationale, care impune ca toate creditele in valuta acordate clientilor persoane fizice sa fie raportate astfel, in conditiile in care marea majoritate a clientilor respectivi nu dispun de acoperire naturala fata de riscul valutar atat timp cat nu obtin venituri in devize sau indexate direct la cursul unei valute.

Oricum, numai 28% din riscul de credit al BCR tine de expunerea pe retail, in timp ce clientii corporate detin o pondere de 64%, iar sectorul public restul de 8%.
Ar rezulta astfel ca o buna parte din `expunerea in atentia managementului` tine si de credite acordate unor companii.

Cea mai mare banca de pe piata inregistra la jumatatea acestui an o expunere totala de 8,5 mld. euro, la un portofoliu de credite in valoare de 6,67 mld. euro. Diferenta este justificata de oficialii bancii prin obligatii conexe de genul garantiilor si altor angajamente.

Danila mentioneaza ca volumul creditelor neperformante reprezinta numai 2% din expunerea totala. Alte sume reprezentand 4% din total sunt clasificate drept `credite sub-standard`, in timp ce expunerea `cu risc scazut` detine ponderea majoritara, cu 52%.

`Avem proceduri foarte eficiente pentru recuperarea restantelor la credite cu probleme, rata fiind de peste 60%`, a declarat Nicolae Danila la conferinta `Ziua investitorilor`, organizata saptamana trecuta de Erste Bank, actionarul majoritar al BCR. Danila a precizat ca pachetul de 2% reprezentand credite neperformante este acoperit in intregime, inclusiv prin colateral.

La nivelul sistemului bancar, populatia a acumulat restante la rambursarea de credite in valuta in valoare totala de circa 46 de milioane de euro, conforma datelor BNR de la sfarsitul lunii august. Fata de acum un an, cresterea in lei este mai mare de 11%, in conditiile in care soldul total al creditelor in moneda straina obtinute de persoane fizice a depasit 3,9 mld. euro, in crestere cu 81% fata de august 2005. In ceea ce priveste expunerea BCR fata de clientii companii, Danila spune ca portofoliul este bine diversificat, niciunul neavand o pondere mai mare de 10%.

Potrivit statisticii date publicitatii, IMM-urile detin cea mai mare cota din totalul creditelor corporate, cu o cota de 46%, urmate de companiile mari, cu 46%, in timp ce finantarile acordate municipalitatilor reprezinta doar 5%. Alte banci de pe piata asimileaza IMM-urile sectorului de retail. In total, BCR are un portofoliu de credite corporate in valoare de 4,1 mld. euro, in timp ce pe partea de retail a acordat finantari de aproape 2,6 miliarde. La sfarsitul lunii august, banca avea constituite provizioane de risc aferente creditelor in valoare de 193 de milioane de euro, in crestere cu 22,4% fata de aceeasi perioada a anului trecut. De asemenea, din totalul activelor de 11,52 mld. euro, 8,4 miliarde (aproape 73%) reprezinta active cu risc. In urma cu un an, ponderea activelor cu risc era de 68%.

In privinta asigurarii surselor de finantare, BCR avea la sfarsitul lunii august un stoc de depozite reprezentand echivalentul a 6,12 miliarde de euro. Conform oficialilor bancii, cresterea activelor in ultimul an a fost sustinuta si prin lichiditati atrase de pe piata monetara interbancara.
Un articol de: Razvan Voican

Sursa: www.zf.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor