Analistii agentiei de evaluare Standard&Poor`s (S&P) au declarat ca nu considera nerealista tinta de profit al Bancii Comerciale Romane (BCR) de 660 milioane euro pana in 2009, insa aceasta va depinde de evolutia pozitiva a situatiei economice din Romania.
`Tintele Erste Bank pentru BCR sunt un profit net de peste 660 milioane euro pana in 2009, in crestere de la un profit pentru 2006 estimat la 250 milioane euro dupa cheltuieli de integrare si cheltuieli pentru capital si un raport cost/venituri de circa 40%`, au amintit analistii agentiei de evaluare a riscurilor financiare, intr-un raport de evaluare a bancii austriece. `Aceste tinte nu sunt nerealiste, dar se bazeaza pe imbunatatirea continua a situatiei economice din Romania, cresterea robusta a creditelor in intreg sistemul si integrarea BCR in grup`, considera S&P, potrivit NewsIn.
`Din 2007 incolo, BCR ar trebui sa mareasca profitabilitatea Erste, pe masura ce rata de crestere a sistemului bancar din Romania continua sa fie cu mult peste avansul puternic al PIB-ului si datorita imbunatirii procedurilor Erste Bank de gestionare a costurilor si a diminuarii provizioanelor de risc`, considera analistii S&P. `Ne asteptam ca Erste Bank sa se concentreze, in principal, pe o crestere organica in urmatorii ani`, se arata in raportul agentiei.
BCR este cea mai mare banca pe piata serviciilor pentru populatie si, in acest context, `se potriveste frumos in strategia Erste Bank`, spune S&P. Banca romana detine o cota de piata de circa 32% din piata depozitelor populatiei si aproximativ 28% din cea a creditelor pentru consum, au aratat datele S&P. Punctul negativ remarcat de S&P il reprezinta faptul ca BCR opereaza pe o piata bancara `subdezvoltata`.
Chiar daca planul Erste pentru BCR este ambitios, banca romana ar trebui sa atinga un nivel bun de crestere. Erste Bank are o pozitie buna pentru a beneficia de cresterile mai pronuntate ale afacerilor din Europa Centrala si de Est, insa mediul economic si bancar manifesta riscuri mai mari decat media, a punctat S&P. Statutul tarii de membra a Uniunii Europene va avea, de asemenea, efecte benefice asupra stabilitatii pietei romane, ceea ce va aduce, implicit, beneficii bancii romane. Totusi, aceste riscuri se reduc in intensitate pe masura ce economia se maturizeaza si sunt rasplatite adecvat prin castiguri mai mari, considera S&P.
Agentia de rating a anuntat la finele lunii august ca ratingul BCR va depinde de implicarea Erste Bank in procesul de integrare. Ratingul S&P pentru datoriile pe termen lung, in valuta si in lei, ale bancii romane este de `BBB-`, cu o perspectiva stabila atribuita de agentia de evaluare a riscurilor financiare. Un rating de BBB semnifica arata o capacitate adecvata a institutiei de a-si indeplini angajamentele financiare. Cu toate aceste, este posibil ca anumite circumstante economice sa slabeasca puterea financiara a bancii respective si, astfel, sa nu mai poata fi capabila sa-si indeplineasca angajamentele de ordin financiar.
Perspectiva stabila a ratingului BCR reflecta asteptarile agentiei Standard&Poor`s ca banca sa-si intareasca eficienta ca efect al initiativei Erste Bank, dar ratingurile viitoare ale BCR vor depinde de sustinerea pe care o va acorda banca austriaca si de gradul de implicare al Erste in restructurarea, anunta in luna august S&P.
Grupul austriac mentinea si in raportul financiar al trimestrului trei, publicat la finalul lunii octombrie, aceleasi previziuni anuntate in cadrul Zilelor Pietelor de Capital a Erste Bank, pe data de 9 octombrie 2006. Astfel, pentru operatiunile de business din 2005 in 2009, managementul previzioneaza o crestere medie anuala de peste 20% a profitului net, dupa aplicarea taxelor. Pentru 2009 se previzioneaza ca obiectiv atingerea unui raport cost/venit situat sub 55%. Ca urmare a cresterii puternice a aproape 70% din capitalul social, in cursul majorarii de capital realizate la inceputul lui 2006, rentabilitatea capitalului angajat se va micsora, conform estimarilor pentru acest an financiar. Totusi, se presupune ca va inregistra ulterior o noua crestere, atingand un nivel intre 18% si 20%, in 2009.
Sursa: www.wall-street.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...