Basel II da `verde` creditelor imobiliare


Data: 26.09.2006

Accesibilitatea imprumuturilor ar putea duce la cresterea preturilor la apartamentele vechi.

La inceputul anului viitor va incepe implementarea normelor Basel II, privind reducerea riscului bancar, in toate tarile Uniunii Europene.

Bancile pot opta pentru ralierea la noile reglementari chiar din 1 ianuarie 2007 sau, daca nu se simt pregatite, un an mai tarziu. Expertii bancari din Romania estimeaza o serie de schimbari pe piata creditelor. Normele Basel II reprezinta urmatorul filtru dupa Basel I, mai exact o rafinare a vechilor norme, plus obligativitatea bancilor de a avea sisteme informatice fiabile si personal specializat. Potrivit expertilor bancari, in Romania, vom asista la o schimbare a sistemului bancar actual, sub forma unor fuziuni intre bancile cu o pondere mai mica pe piata si aparitia unor structuri financiare mai puternice.

Normele europene scad riscul asociat

O noutate adusa de Basel II pe piata creditelor garantate cu proprietati imobiliare o reprezinta scaderea riscului asociat, de la 50%, cat reprezenta in Basel I, la 35% in Basel II, `asta inseamna ca daca pentru un credit ipotecar de 100 de lei, banca trebuia sa constituie un capital de 50% conform Basel I, in Basel II trebuie sa constituie doar 35%. Avand in vedere ca riscul asociat in Basel II este mai mic, cerinta de capital se reduce, si astfel exista premise, daca piata o cere, de a acorda mai multe credite`, comenteaza Bogdan Moinescu, expert bancar.

Libertatea crescuta la obtinerea creditelor ipotecare inseamna automat o crestere a cererii pe piata imobiliara, tinand cont de faptul ca la ora actuala apartamentele vechi sunt cele mai tranzactionate, se poate estima o crestere a pretului acestora, in perspectiva unei cereri mai mari.

Nu acelasi lucru se va intampla si cu imprumuturile garantate cu proprietati comerciale, unde riscul asociat poate ajunge pana la 100%, pentru ca se considera ca fiind actiuni specializate care comporta un risc ridicat. `In a sustine aceste decizii, s-au avut in vedere experientele neplacute din tarile scandinave, din Japonia, chiar si din Statele Unite, unde creditarea masiva a imobilelor comerciale a condus la probleme majore de stabilitate financiara.

Au fost situatii, spre exemplu in tarile scandinave, unde guvernul a trebuit sa nationalizeze banci private, pentru a le salva, astfel incat efectele negative sa fie limitate. Guvernul preia datoriile publice ale acestor banci, le pune pe picioare si apoi le privatizeaza. Toata aceasta actiune se face pe bani publici.

In cazul creditelor garantate cu proprietati imobiliare, volumul acordat este net inferior celor comerciale`, precizeaza Moinescu. Potrivit datelor furnizate de Banca Nationala a Romaniei, in luna mai a acestui an, creditele acordate pentru achizitii imobiliare au ajuns la 9 miliarde de lei, cu un miliard mai mult fata de sfarsitul lui 2005.

Externalizarea serviciilor de evaluari imobiliare

Aceleasi norme obliga bancile sa se desprinda de o serie de servicii specifice societatilor de consultanta sau evaluatorilor profesionisti. Din aceasta categorie fac parte evaluatorii de proprietati imobiliare, necesari pentru obtinerea creditelor garantate cu ipoteca. Odata cu implementarea acordului Basel II, cei care vor accesa credite ipotecare au posibilitatea de a alege singuri evaluatorul proprietatii respective.

La momentul de fata evaluarea imobilului in cazul unui credit ipotecar se face de specialisti angajati de banca. Potrivit Basel II, fiecare banca isi va alege anumiti evaluatori independenti pe care ii agreeaza. Specialistii preconizeaza ca aceasta norma va duce la o scadere a pretului evaluarii. `Fiecare banca agreeaza anumiti evaluatori, dintre care clientul respectiv va putea alege. Odata cu externalizarea acestor servicii, concurenta va fi mai mare si, in mod normal, pretul perceput pe o astfel de evaluare va fi mai mic`, mentioneaza Adrian Crivii, Managing Partner al societatii de evaluari Darian.

Pretul evaluarii apartamentelor situate in blocuri de locuinte este cuprins intre 50 si 80 de euro, iar a celor situate in vile, intre 50 si 120 de euro, in functie de nivelul de dificultate al lucrarii. Aceasta norma incearca si preintampinarea unei evaluari eronate, practica intalnita la ora actuala. `Daca evaluarea unui imobil se face de angajatul bancii, exista riscuri. Bancile au targeturi si primeaza vinderea creditului in fata riscului acoperit`, adauga Adrian Crivii.


Plusuri si minusuri la implementarea Basel II

Avantaje

Accesibilitatea creditelor garantate cu proprietati imobiliare

Clientii bancilor vor putea alege cel mai ieftin evaluator in cazul accesarii unui credit garantat cu ipoteca

Personalul bancar va trebui sa urmeze cursuri de specializare

Dezavantaje

Accesibilitatea creditelor imobiliare poate duce la o crestere a preturilor la apartamentele vechi pe baza unei oferte in scadere

Obligativitatea bancilor de a investi sume importante in sisteme informatice performante ar putea sa mentina nivelul actual al dobanzilor la credite (astfel, mult asteptata scadere a dobanzilor ar putea fi intarziata)
Un articol de: Alexandru Urzica

Sursa: www.baniinostri.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor