Creditele populatiei au ajuns in august sa depaseasca economiile din sistemul bancar, pe fondul unei cresteri explozive a cererii de finantari. Cu un total de 57 de miliarde de lei (17,4 miliarde de euro), creditele luate de clientii individuali au ajuns sa depaseasca usor sumele plasate de populatie la banci. `Nu este o situatie riscanta, pentru ca gradul de indatorare a populatiei nu este inca foarte mare`, spune Ionut Dumitru, seful departamentului de analiza al Raiffeisen Bank. Gradul de indatorare a populatiei - exprimat ca pondere a serviciului datoriei in totalul veniturilor - a ajuns la 11%, a aratat recent prim-viceguvernatorul BNR, Florin Georgescu. Totusi, oficialul BNR a remarcat ca nivelul indatorarii clientilor individuali se apropie rapid de media din zona euro, ceea ce ar putea sa indice acumularea unor presiuni.
In mod traditional populatia este creditor net fata de sistemul bancar, respectiv bancile atrag sume mai mari de la clientii individuali decat plaseaza in credite. Dumitru spune ca situatia actuala a aparut in conditiile in care clientii individuali se imprumuta agresiv, pentru a-si realiza planurile acum, bazandu-se pe anticipatiile de crestere a veniturilor in viitor.
In aceste conditii, bancile ajung sa se bazeze pe fondurile imprumutate din strainatate (economisirea externa) pentru a stinge `setea` de consum a populatiei.
Inca din august anul trecut depozitele la termen ale populatiei au fost depasite de credite. De la inceputul acestui an BNR a ajustat metodologia de calcul al indicatorilor monetari, incluzand in economiile populatiei si lichiditatile pastrate in conturi curente. In aceasta formula, populatia avea la inceputul anului o pozitie confortabila fata de sistemul bancar, cu depozite plasate in valoare de aproape 47 mld. lei, in timp ce creditele contractate erau de 40,2 mld. lei.
Ionut Dumitru spune ca evolutia se datoreaza in principal cresterii foarte rapide a creditului. `Ma asteptam sa vedem un impact al normelor noi de creditare asupra evolutiei imprumuturilor`.
In iulie si august, primele doua luni in care mai multi dintre jucatorii de top pe piata de retail au putut sa acorde credite conform normelor proprii, care prevad acceptarea unui grad mai mare de indatatorare pentru clienti, creditul a explodat.
Practic, in numai doua luni, creditul pentru populatie a crescut cu 8 miliarde de lei (2,5 miliarde de euro), dupa ce in primele sase luni ale anului urcase cu 8,7 miliarde de lei. Totusi si depozitele atrase de la clienti au urcat mai rapid in ultimele doua luni de vara: cresterea a fost in acest interval de 4,1 miliarde de lei, fata de 5,7 mld. lei, in primul semestru. In aceste conditii, creditele au erodat rapid ecartul de 3,8 mld. lei, cat le despartea in iunie de totalul depozitelor.
Un articol de: Liviu Chiru
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...