Moda creditelor in franci elvetieni se extinde treptat si pentru creditele de consum, dupa ce bancherii au lansat anul trecut aceasta oferta pentru finantarile imobiliare, mizand pe atractia dobanzilor nominale mai mici.
Recent, Bancpost a lansat un credit de consum (`Imediat`) in franci elevetieni, la care percepe insa o dobanda de 7,95% pe an. Banca lansase anul trecut credite imobiliare in aceasta moneda, practicand o dobanda de 4,85% pe an in primul an de derulare a contractului. Ulterior dobanda devine variabila, nivelul ratei variabile fiind in acest moment de 6,5% pe an.
Si Volksbank a lansat o noua oferta pe piata de retail, aruncand in lupta credite in franci elvetieni pentru achizitionarea de autoturisme, la o dobanda nominala de 3,95% pe an.
Dobanda anuala efectiva la aceste credite urca spre 7% pe an, in conditiile in care banca percepe un comision lunar de administrare de 0,2% din sold, iar perioada de finantare se intinde pe sapte ani.
Bancherii sunt tot mai atrasi de aceasta alternativa de creditare, care ofera posibilitatea de a afisa dobanzi nominale foarte reduse, desi riscurile (in special cel valutar) sunt mai mari.
Creditele in franci elvetieni presupun insa asumarea unui risc valutar mai mare, in conditiile in care cursul leu/franc se calculeaza indirect, pe baza raportului euro/franc de pe pietele internationale si a cotatiilor euro/leu de la Bucuresti.
`Pierdeam intre 10% si 20% dintre clientii care veneau si ne intrebau daca oferim credite in franci elvetieni. Piata a cerut aceste credite, iar noi le-am oferit clientilor. Trebuie insa explicat clientului ca acestea presupun un risc mai mare`, a declarat pentru ZF Gerald Schreiner, presedintele Volksbank. Banca a lansat la inceputul anului credite imobiliare in franci elevetieni, la o dobanda de 4,25% pe an, fixa pe toata perioada contractului.
Moda creditelor in franci elvetieni a fost adusa pe piata locala de maghiarii de la OTP Bank, care s-au folosit de aceasta alternativa pentru a intra in forta pe piata de retail, in toamna anului 2005. De atunci, Raiffeisen Bank, Bancpost, Porsche Bank, Banca Romaneasca (detinuta de grecii de la NBG), Piraeus Bank si Volksbank au introdus aceasta alternativa de finantare in ofertele lor. Acum patru dintre cele sapte banci ofera si credite de consum in aceasta moneda.
BRD-SocGen oferea anul trecut credite in franci clientilor `initiati`, insa intre timp a renuntat la creditarea in franci, considerand-o prea riscanta.
Si Gerald Schreiner, seful Volksbank, subliniaza ca in cazul francilor elevtieni clientul isi asuma riscul valutar pe toata perioada de creditare, care poate ajunge la 30-35 de ani, pentru cerditele imobiliare. In schimb, la euro acest risc este asumat pe o perioada sensibil mai mica, respectiv pana cand Romania va adera la euro (2014, potrivit calendarului BNR). Creditele in franci se dovedesc totusi un canal important de finantare pentru bancile care ofera aceasta alternativa.
La OTP Bank, soldul creditelor in franci elvetieni a ajuns la 286 de milioane de franci (165 mil. euro). Peste 20.000 de clienti au ales aceasta alternativa, reprezentand 40% dintre clientii care au contractat un credit de la OTP Bank. Oficialii bancii spun ca in decembrie trecut aproximativ 70% din creditele nou contractate erau in franci. In prezent ponderea lor a scazut la 66%, insa este o evolutie temporara, in conditiile in care iarna aduce o temperare a cererii de credite imobiliare (cele la care ponderea francilor este cea mai ridicata).
Volksbank a acordat in trei luni de la lansarea creditelor in franci elvetieni finantari de echivalentul a aproximativ 40 de milioane de euro, catre 1.330 de clienti. Peste 20% din creditele nou acordate in primul trimestru au fost in franci elvetieni, in conditiile in care in acest timp banca a vandut numai credite garantate cu ipoteca in aceasta moneda.
La Porsche Bank (singurul jucator specializat in finantari auto de pe piata) creditele in franci -lansate in mai anul trecut- au ajuns sa reprezinte 17% din totalul portofoliului. In februarie anul acesta, 60% din creditele nou acordate au fost in franci elvetieni.
Bancherii locali au adus insa destul de tarziu alternativa creditelor in franci elvetieni pe piata: Banca Centrala a Elvetiei a inceput deja ciclul de intarire a politicii monetare, avand in vedere presiunile inflationiste care se acumuleaza pentru anii urmatori.
Autoritatea monetara elvetiana a majorat dobanda de referinta cu un sfert de punct procentual si in martie, pana la 2,25% pe an, si a aratat ca seria de majorari va continua. Cu toate acestea, francul continua sa piarda teren in fata euro, in conditiile in care Banca Centrala Europeana se afla de asemenea in faza de intarire a politicii monetare, majorand dobanda in martie cu un sfert de punct procentual, la 3,75% pe an. Cursul euro/franc se gaseste acum la nivelul de 1,62 franci elvetieni pentru un euro. In vara trecuta, euro se tranzactiona la 1,55 franci. Avand in vedere ca in acest timp si leul s-a intarit fata de euro, cei care au ales sa contracteze credite in franci si-au vazut mult usurat efortul de rambursare.
Riscul vine insa dintr-o posibila inversiune a trendurilor actuale, francul fiind recunoscut ca o moneda cautata, mai ales in perioade de instabilitate. Pe termen scurt, analistii se asteapta insa ca euro sa se intareasca in continuare fata de francul elvetian, sustinut de diferentialul de dobanzi.
In primavara trecuta cursul era de 1,55 franci elevetieni pentru un euro, urcand de la minime istorice de 1,44 franci/euro, inregistrate in anii 2002-2003. Practic, francul elvetian este acum cu aproximativ 13% mai slab decat in urma cu patru ani.
Un articol de: Liviu Chiru
Sursa: Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...