Data: 11.09.2007
Potentialul mare de dezvoltare al pietei atrage noi investitori. Bancile au devenit la fel de scumpe ca si casele, astfel ca este mai ieftin sa incepi o investitie de la zero decat sa cumperi o banca existenta. O serie de grupuri financiare straine au luat-o deja pe acest drum.
Despre piata bancara autohtona s-a spus in repetate randuri ca este suprapopulata, iar foarte multe banci se bat pe o felie prea mica de tort. In general, este raspandita ideea ca principalii actori vor acapara in cele din urma piata, iar restul jucatorilor vor fi nevoiti sa se multumeasca cu o mica parte. Nimic nu pare insa sa confirme acest lucru deoarece numarul bancilor care functioneaza in Romania continua sa creasca. In iunie, pe piata au intrat cipriotii de la Bank of Cyprus, iar in curand sunt asteptati sa deschida primele unitati portughezii de la Millennium si banca de economii spaniola La Caixa.
Atuul nostru - slabiciunea
Unul dintre factorii care fac Romania atragatoare pentru grupurile bancare internationale este faptul ca suntem prea putin dezvoltati, astfel ca este foarte mult loc de crestere. `Statisticile arata ca penetrarea bancara in Romania este mai putin de 30% in PIB, in timp ce in Bulgaria este 45%, in alte tari invecinate este si mai mare, in Grecia se apropie de 100%, iar in Cipru a depasit 100%`, spune Eleftherios Ioannou, presedinte la Bank of Cyprus Group. Iar daca mai tinem cont de faptul ca Romania a aderat recent la UE, iar economia romaneasca se afla pe o traiectorie sigura de dezvoltare, devine si mai clar de ce numarul bancilor de la noi creste.
De asemenea, aparitia de noi jucatori pe piata este justificata si de preturile foarte mari la care bancile din Romania sunt evaluate comparativ cu alte institutii de acelasi profil din Europa Centrala si de Est. Acest lucru este reflectat prin valorile ridicate atinse de raportul pret-profit (PER). OTP Bank Ungaria inregistreaza un multiplu de 12, PKO si Pekao din Polonia - 18, respectiv 20, in timp ce la noi BRD si Banca Transilvania sunt tranzactionate pe bursa la un pret ce corespunde unui indice PER de 30. Practic, ar trebui sa treaca 30 ani pentru ca investitorul sa-si recupereze investitia din profit. Din acest motiv, este mult mai eficient sa se deschida o noua banca si sa se investeasca masiv in dezvoltarea ei. Iar faptul ca gradul de bancarizare este scazut este in beneficiul investitorului, deoarece e mult mai usor sa intri pe o piata in expansiune decat pe una care stagneaza.
Cipriotii fac banca de oras
Dupa opt ani in care a avut doar o reprezentanta la noi in tara, Bank of Cyprus a decis ca este momentul sa se implice mai mult. Banca are in Romania statut de sucursala, ceea ce inseamna ca nu este supravegheata de catre BNR, ci de banca centrala din Cipru. In acest mod, institutia evita o serie de costuri, cum este cel cu rezerva minima obligatorie, extrem de mare in cazul surselor atrase in valuta. `Conform planului aprobat, obiectivul in Romania este crearea unei retele teritoriale eficiente, capabila sa serveasca atat clientii corporate, cat si IMM si populatia. Planul de afaceri prevede construirea unei retele de cel putin 40 unitati in urmatorii patru ani, din care 25 vor acoperi Bucurestiul si zone invecinate, iar restul vor asigura o prezenta activa in orasele mari si principalele centre economice`, afirma Vlad Selaru, director general adjunct la Bank of Cyprus Romania.
Primele unitati au inceput deja sa apara prin Capitala, iar pana la finele anului numarul lor va ajunge la 8-9, din care una va fi deschisa la Constanta. Pentru inceput, banca se bazeaza pe clientela pe care grupul o asista in Cipru si Grecia, care este formata in special din mari companii. Populatia reprezinta, de asemenea, un segment prioritar pentru banca cipriota, daca avem in vedere ca inca de la inceput, Bank of Cyprus a lansat o oferta completa de credite si depozite pentru persoane fizice. Conducerea mizeaza foarte mult pe creditele ipotecare, produs cu care institutia este bine pozitionata in tara de origine. In ceea ce priveste gradul de indatorare, `acceptam nivele mai mari la credite pentru persoanele cu venituri ridicate. De exemplu, cu un salariu de 3.000-4.000 euro pe luna, un client se poate indatora pana la peste 75% din venitul net`, afirma Vlad Selaru. El subliniaza ca banca este foarte atenta ca sumele disponibile dupa plata ratelor sa-i permita clientului menti-nerea stilului de viata cu care este obisnuit.
Un articol de: Marius Serban
Integral in Spatamana financiara