Bancile se inghesuie sa trimita noile norme de creditare la BNR


Data: 16.05.2007

Populatia va putea depune mai multe cereri pentru imprumuturi, odata cu majorarea gradului de indatorare. Miza este reprezentata de suplimentarea imprumuturilor acordate populatiei, atat pentru consum, cat si pentru locuinte

Obiectivul de a atrage cat mai multi clienti persoane fizice obliga bancile comerciale sa grabeasca procesul de modificare a conditiilor de creditare.

Iar avantajul noilor norme este subliniat chiar de prima institutie de credit ce a primit acordul BNR sa finanteze populatia dupa propriile norme.

Din totalul de 29 de institutii de credit eligibile pentru noile norme de creditare impuse de Banca Nationala a Romaniei, 18 institutii au trimis spre aprobare conditiile proprii de acordare a imprumuturilor. Florin Georgescu, prim-viceguvernatorul bancii centrale, a precizat, ieri, in cadrul Forumului Financiar Sud-Est European, ca `deocamdata, aceste institutii de credit au indeplinit anumite conditii, iar documentele sunt la analiza`.

Relaxarea conditiilor aduce de trei ori mai multi clienti

Miza noilor norme de creditare tine de majorarea gradului de indatoare. Pana in momentul de fata, Alpha Bank este singura institutie de credit care a primit avizul BNR. Iar noile conditii de creditare ale Alpha Bank iau in considerare un nivel minim al cheltuielilor de subzistenta (ce trebuie scazut din venitul net) de 735 lei pentru o familie de trei persoane. Astfel, gradul de indatorare pentru clientii cu un venit net de pana la 1.500 euro creste de la 40% la 55%, iar pentru cei cu un venit peste acest prag, potentialul de indatorare a urcat la 65%.

Mai mult, presedintele Alpha Bank, Sergiu Oprescu, precizeaza, citat de NewsIn, ca fluxul de clienti care vin sa se intereseze de conditiile de creditare s-a triplat in prima zi de la introducerea noilor conditii.

In momentul de fata, majorarea gradului de indatorare este un avantaj cert pentru persoanele care vor sa solicite un credit de consum. Spre exemplu, datele publicate de Institutul National de Statistica arata faptul ca salariul mediu net este de 1.013 lei. Adica, o familie de trei persoane, din care doi salariati, pot obtine un credit aproape cu 50% mai mare decat dupa vechile conditii.

Consumul ramane motorul creditarii


Totodata, Florin Georgescu subliniaza faptul ca imprumuturile pentru consum vor continua sa ramana, pe termen mediu, principalul motor de dezvoltare a activitatii de creditare pe segmentul persoanelor fizice. Datele publicate de Banca Nationala arata faptul ca, in luna februarie, soldul creditelor de consum era de peste 32,5 miliarde de lei. Adica, de aproape patru ori mai mare decat soldul imprumuturilor pentru locuinte.

Totusi, prim-viceguvernatorul BNR subliniaza faptul ca, pe termen lung, creditele ipotecare si imobiliare vor trece pe primul loc. Asta pentru ca piata creditelor de consum va ajunge aproape de saturatie, explica Georgescu.

Iar principalii factori care vor determina aceasta evolutie tin de cresterea veniturilor, a ofertei de bunuri imobiliare si eliminarea constrangerilor de natura prudentiala si administrativa.

Pentru comparatie, in Ungaria, soldul creditelor pentru locuinte este de doua ori mai mare decat cel al imprumuturilor pentru nevoi personale.

Renuntarea la restrictia privind limitarea gradului de indatorare a populatiei la 40% din venitul net are insa si unele riscuri. Astfel, Florin Georgescu avertizeaza asupra faptului ca, in conditiile relaxarii politicii fiscale (prin majorarea deficitului bugetar), alaturi de cresterea salariilor si a creditelor, rata inflatiei nu va mai fi de 4%, ci peste acest nivel.

Pentru anul curent, Banca Nationala tinteste o rata de 4%, iar in 2008, obiectivul inflatiei este de 3,8% plus/minus un punct procentual. Iar in cazul in care rata inflatiei va devia de la traiectoria estimata de Banca Nationala, Georgescu spune ca dobanda de politica monetara, care a fost redusa in trei sedinte consecutive de la 8,75% la 7,50%, ar putea fi ridicata. Implicit, costul creditelor nu va scadea, ci, din contra, ar putea creste.


Un articol de: Costi Dobrea


Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor