Bancile scot din joben credite mari pentru cei cu venituri mici


Data: 14.02.2007

`Bancherii jongleaza cu solutii noi de construire a produselor pentru a contracara restrictiile impuse de BNR imprumuturilor`, subliniaza Capital in articolul din pagina 28 a ultimului numar. `Magie bancara: credit mare, venit mic`, este titlul sub care revista vorbeste despre aceste `jonglerii`.


`Primele metode prin care bancile au incercat sa contracareze efectele normelor BNR au fost prelungirea perioadei de rambursare si scaderea dobanzilor`, scrie Capital. Arsenalul de `solutii magice` pentru cei care vor sa se imprumute, dar au venituri medii, este imbogatit de dobanzile fixe in primii ani, cu unul-doua procente sub media pietei. Riscurile sunt evidente, arata publicatia: `dupa anii cu dobanzi fixe, imprumutatii vor plati o dobanda peste media pietei`. Insa si avantajele pe masura. `De exemplu, in cazul unui credit ipotecar de 40.000 de euro, daca se opteaza pentru dobanda fixa, veniturile necesare accesarii creditului pot fi si cu 200 de euro mai mici decat daca s-ar alege un imprumut cu dobanda variabila`, noteaza Capital.

Una dintre solutiile inovatoare este creditul revolving lansat de Banca Transilvania, prin care clientii pot imprumuta pana la 10.000 de euro, pe o perioada de pana la 13 ani. `Nu exista rata de rambursat sau dobanda pe o perioada de trei ani, ci doar un comision de 1% aplicat la soldul creditului`, scrie Capital, care adauga ca aceste avantaje nu vin gratis, ci la un cost destul de `piperat`: DAE 17.09% /an. O alta institutie creditoare care ofera un imprumut cu perioada de gratie de doi ani, in care clientul plateste doar dobanda, este Volksbank, adauga Capital, in timp ce Alpha Bank `acorda credite la care permite rambursarea integrala dupa o perioada de cinci sau sapte ani`.

De asemenea, o solutie pentru cei cu venituri mai mici sunt creditele in monede exotice. `Diferentele dintre veniturile necesare pentru accesarea unui credit de 40.000 de euro in euro si ale unuia de aceeasi valoare, dar in echivalent franc sau yeni, poate ajunge si la 400 de euro`, arata Capital. Desi aceste imprumuturi pot deveni solutia `optima` pentru clientii cu venituri mici, publicatia noteaza ca prefera sa promoveze aceste produse `persoanelor cu venituri mari care doresc sa cumpere sau sa construiasca resedinte cu valori peste media pietei`.

Vesti bune pentru firmele mici si mijlocii. `4,3 miliarde de euro de la UE asteapta cereri de la IMM-uri`, anunta astazi Evenimentul Zilei. Intreprinzatorii romani vor putea depune dosarele pentru a obtine finantare incepand din luna iunie, estimeaza publicatia, intrucat doar patru din programele operationale au fost validate de Uniunea Europeana, iar conditiile pe care acestia vor trebui sa le indeplineasca nu sunt in totalitate cunoscute. `Aceastea vor fi batute in cuie dupa publicarea ghidului solicitantului`, scrie Evenimentul.

`Pentru ca proprietarii IMM-urilor sa poata accesa foldurile destinate acestui sector, acestia sunt nevoiti sa depuna o cerere la organismul intermediar de acordare a fondurilor, alaturi de bilanturi si planuri de afaceri`, precizeaza Evenimentul Zilei. Bani vor fi acordati prin trei institutii: Agentia Nationala pentru IMM-uri (ANIMMC), prin care vor intra 3,8 miliarde euro, Ministerul Muncii si cel al Integrarii.

Sursa: www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor