Rezultatele si prognozele realizate de UniCredit cu o zi in urma dau majoritatea titlurilor din presa financiar-bancara de astazi. `Pofta de imprumut se domoleste` si `Creditarea va creste mai lent`, anunta doua publicatii, prezentand estimarile pe termen mediu. In ciuda recentelor masuri BNR, `Creditele in lei nu se scumpesc, dar scad dobanzile la depozite`, noteaza ZF. Insa daca BNR majoreaza rezerva la lei, creditele se vor scumpi, adauga publicatia. In aceste conditii, Serban Buscu recomanda in Curierul National: `Banii la ciorap!`.
`Concentrarea bancara se va accentua in urmatorii ani`, subliniaza Bursa, prezentand opiniile presedintelui UniCredit Romania, Rasvan Radu.
Acesta `anticipeaza o concentrare si mai mare a pietei in mana primelor banci din sistem`. De asemenea, Rasvan Radu anticipeaza ca `bancile specializate se vor face din ce in ce mai simtite pe piata`.
Eficienta cu care opereaza bancile va trebui intarita, noteaza Bursa, in conditiile in care `se vor diminua avantajele derivate din marjele pana acum mari dintre dobanzile active si pasive odata cu scaderea diferentelor dintre dobanzi`.
Cotidianul in schimb subliniaza ca `Pofta de imprumut se domoleste`, iar `romanii nu vor mai da buzna la banci ca pana acum`. In urmatorii doi ani, creditul va creste cu 25% pe an, potrivit studiului UniCredit, evolutie `inferioara fata de cea consemnata in anii trecuti`. `O diminuare a ritmului de crestere` se va inregistra si la depozite, adauga Cotidianul, insa structura economisirii se va inversa: `populatia va economisii mai mult, iar companiile mai putin`.
Procesul de restructurare al sistemului bancar va continua, acest sector nefiind inca la maturitate noteaza Cotidianul. `Vom asista la privatizarea ultimelor banci de stat si la intrarea de noi jucatori pe piata`, apreciaza Mihaela Popescu, analist UniCredit.
`Creditarea va creste mai lent`, titreaza si Jurnalul National. In privinta evolutiei dobanzilor, Rasvan Radu apreciaza ca `reducerea dobanzilor la credite va depinde de scaderea volumului de rezerve minime obligatorii pe care bancile trebuie sa le constituie, in timp ce dobanzile la depozite nu vor avea o variatie semnificativa in urmatoare perioada, fiind corelata cu evolutia inflatiei`.
`Creditele se vor scumpi, daca BNR majoreaza rezerva la lei`, titreaza Ziarul Financiar, citandu-l pe presedintele UniCredit. `Acum nu ma astept ca dobanzile sa fie influentate de majorarea RMO (rezervele minime obligatorii), deoarece nu a fost insemnata. Este imposibil de previzionat ce va decide BNR in continuare, miscarile vor fi in legatura cu tinta de inflatie`, adauga Rasvan Radu. Ziarul Financiar noteaza ca oficialul UniCredit nu se asteapta `ca BNR sa recurga la o noua intarire a conditiilor monetare in august, insa o asemenea miscare nu poate fi exclusa`.
`Dobanzile la creditele in lei vor ramane stabile in ciuda masurilor luate de BNR luna trecuta, insa lunile urmatoare ar putea sa aduca reduceri ale dobanzilor platite la depozitele clientilor`, arata Ziarul Financiar intr-un material din prima pagina, prezentand prognozele bancherilor.
`Bancile sunt destul de interesate in mentinerea unor preturi atractive pentru finantarea proiectelor in lei, (...) astfel ca mai degraba se vor misca dobanzile la depozitele in lei. (...) Dobanzile la depozitele in lei vor ajunge la nivelul celor platite in valuta mai repede decat ne asteptam.`, apreciaza presedintele Asociatiei Romane a Bancilor, Radu Ghetea. ZF adauga ca, in opinia lui Ghetea, `deciziile BNR de intarire a conditiilor de politica monetara din iunie vor deveni vizibile in aproximativ doua luni`.
`Banii la ciorap!`, exclama Serban Buscu in Curierul National. Cam acesta ar fi indemnul de economisire al bancilor adresat populatiei. Desi, in principiu, depozitele ar trebui sa fi motorul finantarii creditelor acordate de banci, realitatea romaneasca arata ca `bancile par sa nu fie prea interesate de a atrage bani in depozite`. Promotiile institutiilor bancare `sunt axate, in marea lor majoritate, pe reducerea dobanzilor la credite`, si nica macar `majorarea repetata a dobanzii de politica monetara , nici celelalte masuri ale bancii centrale, nu au dus la o explozie a dobanzilor oferite la depozite`, arata Serban Buscu.
Ziaristul noteaza ca bancile prefera `sa finanteze creditele din alte surse`, una dintre cele mai importante fiind `diferentialul enorm de dobanda`. Aceasta marja este la noi `undeva la 10%`, scrie Serban Buscu, in timp ce in Europa `diferenta dintre dobanda pasiva si cea activa nu depaseste 4-5%`. La randul sau, ziaristul de la Curierul National se asteapta ca `multe banci sa recupereze pierderile determinate de majorarea rezervei minime obligatorii la pasivele in lei, nu prin majorarea dobanzii la credite, ci prin diminuarea celor la depozite`.
`Atata timp cat bancile castiga prea mult doar din diferentele intre dobanda activa si cea pasiva nimeni si nimic nu le va opri sa scada in continuare dobanzile la depozite pentru a putea mentine la un nivel atractiv ratele la creditele de consum`, incheie Serban Buscu.
Bogdan Popescu
Sursa: BankingNews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...