Bancile romanesti, printre cele mai profitabile din Europa


Data: 18.04.2007

Institutiile financiare autohtone vor continua si in urmatorii ani sa obtina randamente peste media europeana. Rentabilitate de peste doua ori mai buna decat in statele cu economii dezvoltate. Aceasta este performanta pe care au obtinut-o, anul trecut, institutiile financiare din tara noastra, in ciuda restrictiilor impuse creditarii de catre Banca Nationala.

Profitabilitatea sistemului bancar autohton se mentine printre cele mai inalte din statele Uniunii Europene. Asta in ciuda faptului ca, in ultimii ani, rentabilitatea activelor gestionate de institutiile de credit romanesti este in scadere. Anul trecut, profitul net cumulat al tuturor bancilor s-a ridicat la aproape 650 milioane de euro, adica aproximativ 1,3% din activele nete totale. Spre deosebire, cu doi ani in urma, indicatorul era la un nivel de circa 2,4%. Totusi, chiar si in conditiile anului 2006, bancile romanesti au reusit sa ramana in topul celor mai profitabile institutii financiare din Europa. Pentru comparatie, in Bulgaria, profitul reprezenta, anul trecut, circa 1,9% din activele sistemului bancar, iar in Polonia nivelul era de 1,7%. In schimb, in statele din vestul Europei, profitabilitatea activelor bancare este in jurul a 0,5% sau chiar mai mica.

Radu Ghetea, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), a declarat pentru Adevarul ca profitabilitatea sistemului bancar se va mentine si in urmatorii ani la un nivel inalt din doua motive. `In primul rand, trebuie sa observam ca nivelul activelor este inca mic in comparatie cu situatia inregistrata in alte state europene`, explica Ghetea.

Oportunitati de crestere pe trei segmente de activitate

Un studiu realizat de institutul polonez de cercetare Intelace subliniaza faptul ca sistemul bancar din tara noastra este printre cele mai slab dezvoltate din Europa Centrala si de Est. Astfel, chiar daca activele totale s-au ridicat, anul trecut, la aproape 51 miliarde de euro, iar ritmul anual de crestere in perioada 2004 - 2006 a fost de peste 50%, nivelul activelor pe locuitor este inca foarte scazut.

Cel de-al doilea motiv pentru care profitabilitatea sistemului bancar se va mentine la cote inalte tine de perspectivele de dezvoltare ale acestui sector. `Oportunitatile ce i se ofera sistemului bancar din tara noastra sunt mult mai numeroase decat in statele unde bancile au ajuns la un grad ridicat de maturitate`, adauga presedintele ARB. Spre exemplu, in timp ce in Ungaria sau in Republica Ceha activele bancare egaleaza produsul intern brut obtinut de aceste tari, in Romania, raportul este de numai 53%, cel mai scazut nivel din intreaga Europa. Iar oportunitatile de dezvoltare ale bancilor si, implicit, de crestere sau cel putin mentinere a gradului de profitabilitate sunt prezente aproape pe toate sectoarele de activitate. `Ma refer atat la segmentul de retail, cat si la cel al intreprinderilor mici si mijlocii. Si nu in ultimul rand, exista un teritoriu care, in momentul de fata, este inca slab finantat - agricultura`, precizeaza Ghetea.

Astfel, odata cu dezvoltarea activitatii de intermediere financiara, bancherii din tara noastra vor continua sa obtina o rata de rentabilitate mult peste media europeana. `Marja de dobanda are o influenta asupra profitului din sistemul bancar, dar nu este cea mai importanta`, spune Ghetea. Motivul tine de faptul ca marjele de dobanda sunt in scadere, iar o parte din diferenta dintre ratele active si cele pasive se duce in costul rezervelor minime obligatorii impuse de Banca Nationala, si nu in profitul institutiilor de credit.

Un articol de: Costi Dobrea


Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor