Aplicarea Ordonantei de Urgenta 50/2010 privind contractele de credit pentru consumatori, fara a i se aduce modificarile propuse de banci, ar putea aduce mari neajunsuri economiei romanesti, pierderile bancilor fiind de circa 600 milioane de euro in acest an, a declarat, luni, la un simpozion, presedintele Asociatiei Romane a Bancilor (ARB), Radu Gratian Ghetea.
"Sigur, noi am atras atentia ca, daca legea va iesi intr-o anumita maniera, exista riscul sa se intample anumite lucruri. Recent au fost date publicitatii si cifrele pe care Banca Nationala le-a coagulat, le-a calculat pentru intregul sistem bancar, respectiv care ar fi nivelul veniturilor care nu se vor realiza de catre sistemul bancar in anul acesta, intr-o perioada de sase luni de zile. Cifra este de circa 600 milioane de euro, pentru o jumatate de an.Este o cifra care nu ar trebui sa lase indiferent pe nimeni.
Ma refer la faptul ca, daca aceste venituri nu se realizeaza, cu siguranta sistemul bancar nu va mai avea profit si (se va diminua - n.red) venitul la bugetul statului din impozitele platite de marele contribuabil care este sistemul bancar (...)", a spus Ghetea.
Acesta a precizat ca, in unele cazuri, bancile nu vor putea suporta aceste pierderi.
Reprezentantul comunitatii bancare a subliniat ca, in legatura cu Ordonanta 50, pozitia bancilor a fost "intotdeauna pozitiva", aceasta afirmand ca "Directiva 48 europeana trebuie transpusa in legislatia noastra asa cum este, fara niciun fel de ajustari".
Potrivit lui Ghetea, Ordonanta nu a tinut insa cont de punctul de vedere al bancilor, iar Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor (ANPC) a ignorat total pozitia comunitatii bancare.
Referindu-se la motivele pentru care bancile sustin ca Ordonanta 50 nu trebuie promovata spre promulgaere in actuala forma, presedintele ARB a precizat ca "practic, incepand cu 21 iunie 2010, bancile au trecut la aplicarea Ordonantei, in concordanta cu litera Ordonantei si cu precizarile scrise primite de la Autoritatea Nationala pentru Protectia Consumatorilor, precizari transmise Asociatiei Romane a Bancilor si difuzate prin asociatie la toti membrii. Din pacate, dezbaterile ulterioare, opiniile ulterioare, au adus in discutie diverse interpretari (ale Ordonantei - n.red).
Ceea ce este si mai periculos este ca, in unele momente, Autoritatea a spus ca Ordonanta nu trebuie schimbata chiar daca a transmis altceva in scris".
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...