Totusi, studiile arata ca romanii incep sa fie tot mai interesati de produsele de economisire-creditare. Primele doua banci specializate in furnizarea de produse de economisire-creditare pentru domeniul locativ, Raiffeisen Banca pentru Locuinte (RBL) si HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL), continua sa inregistreze pierderi.
Cu toate astea, oficialii celor doua banci se arata optimisti in ceea ce priveste evolutia indicatorilor financiari, ca urmare, in principal, a dezvoltarii pietei imobiliare. Raiffeisen Banca pentru Locuinte a inregistrat o crestere a activelor de 85%, pana la 75 milioane de euro, si o dublare a economiilor clientilor, pana la 55 milioane de euro. `Pentru finele acestui an, RBL estimeaza o dublare a activelor bancii, la 135 milioane de euro`, a declarat, ieri, Ionut Costea, presedintele institutiei.
Profitul vine dupa patru ani de la infiintare
Cat despre profit, oficialul bancii anunta ca RBL ar putea raporta actionarilor plusuri in 2008 - 2009, dupa ce in 2006 a avut pierderi de 3,1 milioane de euro, sub estimarile proprii. Ionut Costea a precizat ca nivelul pierderilor inregistrate la finele exercitiului financiar 2006 este mai mic decat cel previzionat initial, de 5,1 milioane de euro, datorita cresterii mai rapide a volumului afacerilor si a limitarii cheltuielilor. Oficialii RBL spun ca este greu sa lansezi si sa impui pe piata romaneasca un astfel de produs care presupune mai intai o perioada de economisire si apoi contractarea unui imprumut, cu atat mai mult cu cat pentru marea majoritate a romanilor comportamentul este invers.
Cu toate acestea, previziunile privind potentialul de dezvoltare a acestei nise de piata sunt optimiste, fiind legate si de estimarile privind cresterea si pentru viitor a pietei imobiliare. Odata cu relaxarea conditiilor de creditare de catre BNR, RBL are in vedere diminuarea sau chiar eliminarea avansului, dupa cum a declarat Luminita Manolache, vicepresedintele RBL. Pentru acest an, RBL are un buget de investitii de 8,5 milioane de euro, fonduri destinate dezvoltarii retelei de distributie, a celei informatice, pentru angajare de personal si formare profesionala. Banca si-a mai propus sa participe cu finantari la proiectul de reabilitare termica a cladirilor derulat de stat, a declarat marti, intr-o conferinta de presa, presedintele bancii.
Valoarea programului este de circa cinci miliarde de euro la nivel national, finantarea fiind asigurata atat de stat, de autoritatile locale si de asociatiile de locatari. In prezent, produsele RBL sunt vandute prin trei canale principale de distributie: o retea de agenti proprii in care lucreaza peste 3.500 de colaboratori activi, sucursalele si agentiile Raiffeisen Bank si prin parteneri de afaceri. RBL are patru reprezentante in afara Capitalei, respectiv Iasi, Cluj, Timisoara si Sibiu. Pentru finalul anului, RBL anunta ca vrea sa ajunga la un volum al finantarilor de 50 milioane de euro, dupa ce anul trecut a acordat primele credite pentru locuinte in sistem de economisire-creditare.
Volumul finantarilor acordate anul trecut de RBL se ridica la 2 milioane de euro. Tot pentru finele lui decembrie a.c. se mizeaza pe cresterea volumului depozitelor atrase de la clienti de la 55 milioane de euro la sfarsitul anului trecut la 75 milioane de euro. Aceasta pe baza majorarii numarului de clienti de la 100.000, in decembrie 2006, la 170.000 in aceeasi perioada a lui 2007. Oficialii bancii apreciaza si cresterea sumelor medii contractate de clientii din Romania pana la 6.000 de euro in acest an, fata de nivelul de 5.000 de euro in 2006 si 4.500 de euro in 2005. RBL este prima banca de economisire-creditare din sistemul bancar romanesc, dedicata in totalitate domeniului locativ, si ofera doua tipuri de finantari: cele doua produse de baza ale sale, Creditul Locativ si Creditul Intermediar, presupun, pe scurt, economisirea unei anumite sume de bani, dupa care titularii se pot imprumuta, beneficiind si de prima anuala de la stat de 15% (maximum 150 de euro pe an).
Concurenta, tot pe minus la profit
Si la HVB Banca pentru Locuinte (HVB BpL) rezultatul financiar 2006 s-a soldat cu pierderi, situatie care are la baza investitiile efectuate in dezvoltare. HVB BpL a fost lansata in septembrie 2005. `Rezultatele noastre financiare se incadreaza in studiul de fezabilitate aprobat de actionari, pierderea inregistrata fiind rezultatul investitiilor semnificative efectuate in 2006 pentru dezvoltarea retelei de distributie si promovarea produselor sale pe piata romaneasca`, declara Adrian Rasmerita, seful departamentului de Relatii publice al HVB Banca pentru Locuinte. Acesta a amintit ca HVB BpL a introdus, in octombrie anul trecut, patru noi produse, doua dintre ele fiind dedicate clientilor cu inclinatie spre economisire, restul punand accent pe credit.
Un articol de: Carmen Neacsu
Sursa: Adevarul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...