Bancile, pedepsite pentru provocarea crizei


Data: 18.06.2010

Liderii europeni au fost de acord cu propunerea cancelarului german, Angela Merkel, cu privire la impunerea unei taxe asupra bancilor, insa raman, inca, incertitudini in ceea ce priveste modul in care aceasta va fi aplicata.

Dupa o intalnire in care a anuntat planurile de a face publice rezultatele testelor de test asupra bancilor din Europa, Merkel a declarat toate institutiile financiare trebuie sa suporte in mod egal costurile crizei pe care au provocat-o.

De altfel, liderii europeni au facut o declaratie comuna in care sprijina principiul din spatele acestei taxe, pe care Comisia Europeana spune ca ar putea s-o implementeze, in ciuda faptului ca alte puteri mondiale nu sunt de acord. In plus, ei vor sustine aceasta masura si in cadrul summit-ului G20 ce se va desfasura in Toronto, pe 26 si 27 iunie.

Insa multi nu cred ca europenii pot ajunge la o intelegere privind detaliile aplicarii taxei. Marea Britanie, de exemplu, care va introduce propria taxa de acest gen, este impotriva regulilor pan-europene, iar Irlanda se teme ca o taxa suplimentare asupra bancilor sale ar accentua dificultatile financiare pe care le au.

Pe de alta parte, presedintele UE, Herman Van Rompuy, s-a declarat determinat sa-si convinga partenerii din G20 ca este nevoie de o astfel de taxa la nivel global, un scop care pare de nerealizat, mai ales ca acestia din urma au respins, in trecut, ideea.

"Cel mai important lucru este ca avem o pozitie comuna si sunt determinati sa ne aparam acea pozitie in Toronto", a declarat Van Rompuy (foto), citat de
Reuters.

De asemenea, Jean-Claude Juncker, liderul ministrilor de Finante din zona euro, a declarat ca taxa va fi introdusa fie la nivelul G20, fie la nivelul UE sau doar la nivelul zonei euro, chiar daca nu toata lumea va fi de acord.

Herman Van Rompuy a intarit ideea lui Juncker, spunand ca UE va aplica taxa asupra tututor bancilor, chiar daca acest lucru nu se va intampla si in afara uniunii.

Va ajuta cu adevarat o taxa generala?

In schimb, sustinatorii taxei pe tranzactii spun ca taxa generala nu va preveni riscul sistematic din domeniul bancar, va reduce usor profiturile, dar nu va avea un impact asupra operatiunilor zilnice.

La randul sau, presedintele francez,
Nicolas Sarkozy, a recunoscut ca unele tari din UE "nu sunt entuziaste" in privinta unei taxe pe tranzactii, de teama ca instutitiile financiare se vor reloca in afara uniunii.

"In ceea ce priveste Franta si Germania, suntem pregatiti sa implementam taxa pe tranzactiile financiare chiar in afara G20", a declarat Sarkozy, citat de
EurActiv. Cele doua tari vor trebui sa se lupte in acest sens, avand in vedere ca Suedia, Republica Ceha si Marea Britanie si-au aratat deja dezaprobarea.

In plus, potrivit unor surse, multi lideri europeni nu au inteles inca, exact, despre ce taxe se vorbea. Astfel, premierul ungar, Gordon Bajnai, se pare ca s-a declarat frustrat in timpul discutiilor si si-a intrebat colegii despre ce tip de taxa vorbeau, cea generala sau cea pe tranzactii.

Mark Hoban, noul secretar de Finante al Marii Britanii, a declarat, in Bruxelles, ca taxa generala va fi aplicata in tara sa indiferent de ce se intampla in rest.

In Suedia, a fost deja infiintat un "fond al stabilitatii bancilor", finantat dintr-o taxa mica apliata unor active detinute de banci si alte institutii de credit, iar in Franta, Sarkozy a spus ca s-au strans deja 2,4 miliarde de euro dintr-o taxa asupra bancilor.

Cea mai mare parte a tarilor sunt de acord atat cu o taxa generala, cat si cu una pe tranzactii, care sa fie aplicate simultan, singura neintelegere fiind unde ar trebui sa se duca acesti bani.

Franta si Marea Britanie au respins ideea ca acesti bani sa fie in depusi intr-un cont pentru "zile negre", dorind ca sumele sa intre direct in visteria statului.

Germania este in tabara opusa, intentionand sa foloseasca banii pentru a ajuta bancile aflate in dificultate.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor