Intr-o colaborare fara precendent, Germania si Franta au cerut bancilor europene sa infiinteze un fond de asigurare, banii urmand a fi utilizati pentru a salva institutiile de credit, in cazul unor crize.
Germania a facut chiar un pas in plus, ministrul Finantelor, Wolfgang Schauble, stabilind deja un plan pentru acest fond, ce prevede ca bancile din Germania sa stranga 1,2 miliarde de euro in acest sens.
Atat Schauble, cat si ministrul Finantelor francez, Christine Lagarde, sunt de parere ca aceasta initiativa este "o contributie importanta la dezbaterea internationala despre reglementarea financiara".
De altfel, colaborarea dintre ministrii Finantelor din cele doua tari vine in urma unei decizii luate de cancelarul german, Angela Merkel, si presedintele francez, Nicolas Sarkozy, de a avea legaturi mai stranse la nivel guvernamental.
In urma cu numai doua saptamani, Legarde critica guvernul german, spunand ca ar trebui sa faca ceva pentru a gestiona cererea slaba de pe piata interna si surplusul comercial mare, in vederea imbunatatirii situatiei economice din Europa.
Totusi, miercuri, ministrul Finantelor din Franta a laudat faptul ca Germania a reusit sa sporeasca productivitatea, in ultimii ani, desi a redus salariile. Potrivit spuselor sale, prioritatea pentru toate statele din Uniunea Europeana, mai ales cele mai putin competitive, trebuie sa fie stabilirea salariilor in functie de productivitate, tocmai pentru a-si spori competitivitatea.
De asemenea, ea a accentuat faptul ca mai multe institutii, precum Fondul Monetar International si Organizatia pentru Cooperare si Dezvoltare Economica, au spus ca tarile cu surplusuri comerciale mari au drept responsabilitate reducerea dezechilibrelor economice.
Legarde a adaugat fondul de asigurare ce trebuie finantat de banci ar trebui sa faca parte dintr-un mecanism similar international, relateaza Financial Times.
Cele doua tari sunt de acord, in principiu, cu modul de infiintare al fondului, dar exista si pareri diferite. Astfel, Berlinul nu crede ca ar trebui puse la plata si companiile de asigurari, in timp ce guvernul francez este de parere ca ar trebui sa plateasca si firmele de asigurari, dar si fondurile de investitii, iar banii ar trebui luati sub forma unei noi taxe, varsate la bugetul de stat.
Ambii ministri au fost de acord ca vor exista diferente, in functie de sistemele bancare nationale, insa acest lucru nu ar trebui sa puna la indoiala existenta acestui fond si obligatia bancilor de a plati pentru prevenirea crizelor.
Wolfgang Schauble a promis ca legea va fi adoptata pana in luna iulie, insa ar putea modifica planurile initiale, avand in vedere ca, potrivit Constitutiei Germaniei, nu are voie sa impuna o taxa selectiva bancilor.
Astfel, Germania este prima tara europeana care urmeaza exemplul Statelor Unite, desi analistii cred ca aceasta decizie are mai mult de-a face cu alegerile regionale care urmeaza, decat cu dorinta de a influenta dezbaterea internationala pe acest subiect.
Desi Schauble a stabilit suma de 1,2 miliarde de euro anual, nu a stabilit reglementari mai severe pentru banci si nici conditii mai aspre pentru acordarea creditelor.
Totusi, fiecare banca va contribui cu o suma diferita, in functie de gradul de risc pe care il intreprinde. Astfel, grupurile Deutsche Bank si Commerzbank, care au si banci de investitii, cu un grad ridicat de risc, vor plati aproximativ jumatate din suma totala a fondului.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...