Bancile nu renunta la avansul ipotecar


Data: 08.01.2007

Diminuarea aportului propriu al clientului cu 5% majoreaza cu un punct procentual riscul creditelor neperformante. Chiar daca Banca Nationala va adopta proiectul de norma ce elimina restrictia unui avans pentru  imprumuturile ipotecare, institutiile de credit ar putea sa nu renunte in totalitate la obligativitatea unui aport propriu al clientului. Asta pentru ca bancile comerciale se tem de creditele neperformante.

Bancherii se gandesc daca vor renunta la solicitarea unui avans pentru creditele ipotecare si imobiliare, in cazul in care proiectul de norma al Bancii Nationale ce elimina aceasta restrictie va fi aprobat. Adrian Vasilescu, consilierul guvernatorului BNR, a precizat pentru Adevarul ca, daca banca centrala nu va mai impune un avans, nu inseamna neaparat ca si institutiile de credit vor renunta in totalitate la solicitarea unui aport propriu al clientului pentru finantarea unei locuinte. Motivul tine de faptul ca bancile comerciale vor incerca sa se apere singure impotriva riscurilor ce provin din creditele ipotecare.

Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank Romania, subliniaza faptul ca, in eventualitatea aprobarii normei BNR, fiecare institutie de credit va fi mai libera sa stabileasca prin norme interne prudentiale la ce risc vrea sa se expuna pentru finantarea sectorului imobiliar. Pana in momentul de fata, impunerea unui avans de 25% din valoarea locuintei proteja bancile de o eventuala scadere a preturilor. Asta pentru ca institutiile de credit finantau numai 75% din valoarea casei, ceea ce permitea chiar scaderea cu un sfert a pretului de achizitie, fara ca bancile sa se teama de eventualitatea in care clientul ar fi decis sa nu mai ramburseze creditul ce ar fi depasit valoarea locuintei.

Restantele sporesc cu reducerea avansului

Odata eliminata impunerea unui avans de 25% prin normele bancii centrale, fiecare institutie de credit va analiza portofoliul de credite ipotecare pentru a vedea la ce nivel va reduce aportul propriu al clientului. De aceea, la nivel international, procentul de finantare a investitiilor imobiliare difera de la o banca la alta, in functie de riscurile pe care fiecare institutie si le asuma. Sergiu Oprescu precizeaza ca o statistica europeana arata faptul ca, pe masura ce aportul propriu al clientului este mai mic, iar procentul de finantare al bancii este mai mare, riscul de aparitie a creditelor neperformante sporeste. `Fiecare majorare cu cinci puncte procentuale a gradului de finantare bancara induce un risc de aparitie a creditelor neperformante de un punct procentual din portofoliul finantarilor`, explica presedintele executiv al Alpha Bank. Insa, in tara noastra, aceasta statistica inca nu este fundamentata, din moment ce avansul a fost impus la 25%. Aportul propriu al clientului este si unul dintre motivele pentru care creditele ipotecare si imobiliare neperfomante reprezinta mai putin de 0,1% din portofoliul intregului sistem bancar. Astfel, este posibil ca, in ciuda aprobarii normei BNR de renuntare la restrictia avansului, bancile comerciale sa continue solicitarea unui aport propriu al clientului pentru acordarea unui credit imobiliar.

Imprumuturile ipotecare, motorul finantarii populatiei

Eliminarea sau cel putin diminuarea ponderii avansului solicitat la acordarea creditelor ipotecare ar putea spori ritmul de crestere a finantarilor imobiliare. De aceea, cele mai multe previziuni indica o incetinire a vitezei de majorare a soldului creditelor de nevoi personale, pe masura ce cererea de imprumuturi se va orienta treptat spre finantarile pentru locuinte.

Sursa: www.adevarulonline.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor