Bancile ne mint frumos cu perioada de gratie la cardurile de credit


Data: 23.01.2007

Romanul este foarte sensibil la costuri. Acesta este unul dintre cele mai importante criterii dupa care isi alege un produs bancar. In cazul cardurilor de credit, principalul cost la care se uita un client este dobanda. Iar pentru a scapa si de plata acestei dobanzi exista perioada de gratie.

Multe banci se lauda ca ofera o astfel de perioada de peste 50 de zile, ajungand chiar si la aproape doua luni (fara o zi). Realitatea este insa ca perioada de gratie se poate prelungi pe un astfel de interval numai intr-o situatie ideala.

Prin perioada de gratie, bancile ofera detinatorilor de card de credit posibilitatea de a nu plati dobanda pentru tranzactiile efectuate, daca banii imprumutati sunt achitati integral intr-un anumit interval de timp. In extrem de putine cazuri insa, clientul care utilizeaza cardul de credit poate beneficia de perioada de gratie maxima pe care bancile o afiseaza. Asta datorita modului in care functioneaza aceasta facilitate. Astfel, exista o data limita pana la care se pot rambursa sumele imprumutate de pe card de credit fara sa se plateasca dobanda pentru ele. Spre exemplu, in cazul BCR  este vorba de data de 20 a fiecarei luni.

Pentru a nu plati dobanda, posesorul unui card de credit MasterCard de la BCR trebuie sa returneze integral sumele cheltuite (din limita de credit) pe perioada unei luni, pana la data de 20 a lunii urmatoare. De aceea, banca precizeaza ca perioada de gratie este de maximum 50 zile -  30 de zile luna curenta, plus 20 din urmatoarea. Un client va avea la dispozitie acest interval maxim de timp pentru a rambursa imprumutul de pe card fara a plati si dobanda numai pentru tranzactiile efectueaza in prima zi a lunii. Daca insa utilizeaza cardul si in ultima zi a lunii, va beneficia de perioada de gratie minima, de numai 20 de zile.

Cea mai mare perioada de gratie pentru un card o ofera CEC, aceasta fiind de 59 de zile. Scadenta pentru rambursarea fara dobanda a sumelor cheltuite in decursul unei luni cu cardul de credit MasterCard de la CEC este data de 29 a lunii urmatoare. La fel stau lucrurile si in cazul altor banci: Raiffeisen Bank, card de credit Vodafone - perioada de gratie de 56 de zile, data limita este ziua a 26-a din luna urmatoare; BRD, card de credit Vivere si Banca Transilvania, MasterCard Forte - 55 de zile, data limita este ziua a 25-a a lunii urmatoare; Finansbank, CardFinans Avantaj - 45 de zile, data limita este 15 a lunii urmatoare.

De multe ori, bancile isi promoveaza cardurile de credit facand apel la perioada de gratie indelungata. Desi este utilizata in anunturi si reclame sintagma `pana la X zile perioada de gratie`, in numeroase cazuri bancile uita sa spuna ca aceasta perioada variaza in functie de data la care se face tranzactia si nu specifica care este perioada minima. Dupa cum se observa insa, in practica este foarte improbabil ca utilizatorul de card sa aiba la dispozitie acele multe zile cu care se lauda banca pentru a rambursa banii cheltuiti fara a plati si dobanda pentru ei.

Sursa:
www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor