Bancile medii ameninta cota de piata a marilor institutii de credit


Data: 02.05.2007

Institutiile de credit au inregistrat, in primul trimestru al anului curent, rezultate financiare mai bune chiar decat cele de anul trecut. Iar evolutia se poate observa mai ales pe segmentul bancilor de dimensiuni medii, care incep sa anunte planuri ambitioase de dezvoltare. Profiturile si activele anuntate de unele banci romanesti pentru primele trei luni contureaza un tablou in care extinderea agresiva a sistemului bancar va continua si in acest an. Iar ratele de cresteri cu doua cifre vor sustine Romania printre statele europene cu cele mai rentabile sisteme bancare.

Recent, Banca Comerciala Romana, cea mai mare institutie de credit din tara noastra, a anuntat o crestere a profitului net de 9,6%, pana la 62 milioane de euro (primul trimestru din 2007, comparativ cu perioada similara a anului trecut). Simultan, activele bancii au ajuns la aproape 4,4 miliarde de euro, in crestere cu 3,7% fata de sfarsitul lui 2006. Ceea ce inseamna o imbunatatire a rentabilitatii activelor BCR.

In plus, conducerea Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, estimeaza o crestere a profitului cu 40% pentru acest an. Pentru comparatie, anul trecut, ritmul de majorare al profitului a fost de circa 17%.

Insa in acea perioada, activitatea de creditare in valuta era restrictionata de Banca Nationala, iar limita maxima a gradului de indatorare era aceeasi pentru toate categoriile de clienti.

O alta banca din top cinci cele mai mari institutii de credit este Banca Transilvania. Dupa ce a obtinut, in primele trei luni, un profit brut de 36,4 milioane lei, in crestere cu aproape 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pentru intreg anul 2007, oficialii Bancii Transilvania estimeaza un castig brut de 160 milioane de lei, cu circa 20% mai mare decat cel din 2006. O tinta majora a bancii este de a ajunge la un total al activelor de 3,5 miliarde euro si la un portofoliu de credite de 2,2 miliarde euro, din care 40% vor fi de retail, 18% pentru firme mici si mijlocii (IMM) si 42% pentru companii mari (corporate). Astfel, ritmul de crestere a activelor ar putea fi de peste 40%.

Nu numai marile institutii de credit anunta rezultate pozitive. Cresteri spectaculoase sunt inregistrate si in randul institutiilor din plutonul doi. Totusi, pe acest segment, cel mai important obiectiv este obtinerea unei cote de piata cat mai mari.

Lupta pentru consolidarea pozitiei pe piata

Spre exemplu, Volksbank Romania, una dintre bancile care a reusit aproape sa isi tripleze totalul activelor, a anuntat ca vizeaza, in 2007, un ritm de crestere de peste 60%. Astfel, conducerea bancii tinteste o cota de piata de circa 3,25%, peste nivelul de 2,7% inregistrat la finele lui 2006.

Totodata, actionarii Bancii Romanesti - membra a grupului National Bank of Greece, afirma faptul ca, pana in 2009, va avea o cota de piata de cinci procente. Adica o dezvoltare a afacerii de 2,5 ori fata de situatia inregistrata la sfarsitul anului trecut.

Si Banca Comericala Carpatica vizeaza o intensificare a activitatii. Oficialii acestei institutii estimeaza, pentru 2007, o dublarea a soldului creditelor, simultan cu o crestere a depozitelor atrase de circa 70%.

Oportunitati de crestere pe trei segmente

Motivele care stau la baza acestor planuri ambitioase tin de oportunitatile ce i se ofera sistemului bancar. Spre exemplu, in timp ce in Ungaria sau in Republica Ceha, activele bancare egaleaza produsul intern brut obtinut de aceste tari, in Romania, raportul este de numai 53%, cel mai scazut nivel din intreaga Europa. Iar oportunitatile de dezvoltare ale bancilor si, implicit, de crestere sau cel putin de mentinere a gradului de profitabilitate sunt prezente aproape pe toate sectoarele de activitate. Astfel, creditarea populatiei va continua sa creasca cu un ritm de peste 50%. Simultan, bancile isi indreapta atentia din ce in ce mai mult spre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Nu in ultimul rand, agricultura reprezinta inca un domeniu in care bancile comerciale nu au inceput sa acorde finantari.


Romania are cel mai scazut grad de penetrare bancara din Europa Centrala

Un studiu realizat de institutul polonez de cercetare Intelace subliniaza faptul ca sistemul bancar din tara noastra este printre cele mai slab dezvoltate din Europa Centrala si de Est. Astfel, chiar daca activele totale s-au ridicat, anul trecut, la aproape 51 miliarde de euro, iar ritmul anual de crestere in perioada 2004-2006 a fost de peste 50%, nivelul activelor pe locuitor este inca foarte scazut. Astfel, in timp ce in Polonia, Slovacia, Ungaria sau republica Ceha, raportul activele/locuitor variaza intre 5.000 si 11.000 euro, in Romania este de numai 2.400 euro.

BNR stabileste astazi politica monetara pentru urmatoarea perioada

Astazi, membrii Consiliului de Administratie al Bancii Nationale discuta asupra conditiilor monetare. In ultima sedinta a BNR, din 26 martie, conducerea bancii centrale anunta scaderea dobanzii de politica monetara de la 8,0% la 7,5%.

In momentul de fata, motive pentru o noua reducere a dobanzii BNR sunt suficiente. Rata anuala a inflatiei a atins, in martie, minimul istoric de 3,66%, dupa ce, la finele lui 2006, nivelul se situa la 4,87%. Iar evolutia indicelui preturilor de consum a fost mult mai buna decat scenariul de baza luat in calcul de oficialii bancii centrale. In raportul auspra inflatiei publicat in luna februarie, BNR se astepta la o rata anuala de 4,3% pentru primul trimestru din 2007. In schimb, media a fost de circa 3,8%. Mai mult, asteptarile privind evolutia inflatiei din acest an indica o rata apropiata de tinta de 4% a Bancii Nationale.

Un alt motiv pentru scaderea dobanzii de politica monetara tine de aprecierea monedei nationale. De la ultima sedinta a bancii centrale, cursul de schimb al monedei nationale a scazut de la aproximativ 3,35 lei/euro la aproape 3,3 lei/euro. Iar la ultima sedinta a BNR, una dintre justificarile reducerii ratei dobanzii de interventie a fost evolutia cursului. Mai mult, Mugur Isarescu, guvernatorul BNR, afirma recent ca leul este un `rocky al finantelor`.

Pe de alta parte, o serie de riscuri ce planeaza asupra economiei nationale impun mentinerea unor dobanzi ridicate. Astfel, chiar daca rata anuala a inflatiei a coborat la 3,6%, daca sunt excluse preturile administrate si cele volatile, atunci reiese un ritm de crestere al preturilor de circa 4%. In plus, tensiunile politice ar putea conduce la o relaxare a politicii fiscale, care s-ar adauga la deteriorarea deficitului de cont curent. Tinand cont de aceste evolutii, opiniile analistii financiari sunt impartite, mergand de scaderea dobanzii de interventie si a rezervelor minime obligatorii, pana la mentinerea conditiilor stabilite la sedinta anterioara.


Un articol de: Costi Dobrea


Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor