Institutiile de credit au inregistrat, in primul trimestru al anului curent, rezultate financiare mai bune chiar decat cele de anul trecut. Iar evolutia se poate observa mai ales pe segmentul bancilor de dimensiuni medii, care incep sa anunte planuri ambitioase de dezvoltare. Profiturile si activele anuntate de unele banci romanesti pentru primele trei luni contureaza un tablou in care extinderea agresiva a sistemului bancar va continua si in acest an. Iar ratele de cresteri cu doua cifre vor sustine Romania printre statele europene cu cele mai rentabile sisteme bancare.
Recent, Banca Comerciala Romana, cea mai mare institutie de credit din tara noastra, a anuntat o crestere a profitului net de 9,6%, pana la 62 milioane de euro (primul trimestru din 2007, comparativ cu perioada similara a anului trecut). Simultan, activele bancii au ajuns la aproape 4,4 miliarde de euro, in crestere cu 3,7% fata de sfarsitul lui 2006. Ceea ce inseamna o imbunatatire a rentabilitatii activelor BCR.
In plus, conducerea Erste Bank, actionarul majoritar al BCR, estimeaza o crestere a profitului cu 40% pentru acest an. Pentru comparatie, anul trecut, ritmul de majorare al profitului a fost de circa 17%.
Insa in acea perioada, activitatea de creditare in valuta era restrictionata de Banca Nationala, iar limita maxima a gradului de indatorare era aceeasi pentru toate categoriile de clienti.
O alta banca din top cinci cele mai mari institutii de credit este Banca Transilvania. Dupa ce a obtinut, in primele trei luni, un profit brut de 36,4 milioane lei, in crestere cu aproape 19% fata de aceeasi perioada a anului trecut, pentru intreg anul 2007, oficialii Bancii Transilvania estimeaza un castig brut de 160 milioane de lei, cu circa 20% mai mare decat cel din 2006. O tinta majora a bancii este de a ajunge la un total al activelor de 3,5 miliarde euro si la un portofoliu de credite de 2,2 miliarde euro, din care 40% vor fi de retail, 18% pentru firme mici si mijlocii (IMM) si 42% pentru companii mari (corporate). Astfel, ritmul de crestere a activelor ar putea fi de peste 40%.
Nu numai marile institutii de credit anunta rezultate pozitive. Cresteri spectaculoase sunt inregistrate si in randul institutiilor din plutonul doi. Totusi, pe acest segment, cel mai important obiectiv este obtinerea unei cote de piata cat mai mari.
Lupta pentru consolidarea pozitiei pe piata
Spre exemplu, Volksbank Romania, una dintre bancile care a reusit aproape sa isi tripleze totalul activelor, a anuntat ca vizeaza, in 2007, un ritm de crestere de peste 60%. Astfel, conducerea bancii tinteste o cota de piata de circa 3,25%, peste nivelul de 2,7% inregistrat la finele lui 2006.
Totodata, actionarii Bancii Romanesti - membra a grupului National Bank of Greece, afirma faptul ca, pana in 2009, va avea o cota de piata de cinci procente. Adica o dezvoltare a afacerii de 2,5 ori fata de situatia inregistrata la sfarsitul anului trecut.
Si Banca Comericala Carpatica vizeaza o intensificare a activitatii. Oficialii acestei institutii estimeaza, pentru 2007, o dublarea a soldului creditelor, simultan cu o crestere a depozitelor atrase de circa 70%.
Oportunitati de crestere pe trei segmente
Motivele care stau la baza acestor planuri ambitioase tin de oportunitatile ce i se ofera sistemului bancar. Spre exemplu, in timp ce in Ungaria sau in Republica Ceha, activele bancare egaleaza produsul intern brut obtinut de aceste tari, in Romania, raportul este de numai 53%, cel mai scazut nivel din intreaga Europa. Iar oportunitatile de dezvoltare ale bancilor si, implicit, de crestere sau cel putin de mentinere a gradului de profitabilitate sunt prezente aproape pe toate sectoarele de activitate. Astfel, creditarea populatiei va continua sa creasca cu un ritm de peste 50%. Simultan, bancile isi indreapta atentia din ce in ce mai mult spre sectorul intreprinderilor mici si mijlocii. Nu in ultimul rand, agricultura reprezinta inca un domeniu in care bancile comerciale nu au inceput sa acorde finantari.
Un articol de: Costi Dobrea
Sursa: Adevarul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...