Bancile mari se fac si mai mari dupa criza


Data: 07.01.2010

Falimentele bancare din ultimii doi ani au creat un haos financial, insa au dezvaluit si surprize. Exista raspunsuri la intrebarea cine a fost de vina, insa, privind noul peisaj bancar, nu prea corespund cu realitatea.

Criza care a inceput in 2007 si-a avut radacinile in sectorul imobiliar din SUA si in bancile americane "prea mari ca sa se prabuseasca", determinand multi analisti sa spuna ca s-a ajuns la sfarsitul erei capitalismului, arata
Project Syndicate.

Insa bancile care s-au aflat in alte colturi ale lumii, iar castigatorii pe termen lung sunt tot cateva banci americane, inclusiv dintre cele care au cazut primele la inceputul recesiunii si care acum, cand problemele incep sa se rezolve, vor creste si mai mult.

Alimentat de injectiile de capital din banii contribuabililor, capitalismul american revine din nou in forta.

Sistemul bancar este unul competitiv, teoretic, insa aici competitia nu a fost niciodata cu adevarat prezenta. Bunul mers al activitatilor bancare depinde de reputatie, retele informationale si abilitatea de a crea piete noi, cat si de a lucra in ele. Rezultatul este ca sunt avantaje indisputabile sa fii deja mare atunci cand incepi.

Pietele tind sa fie dominate de un numar relativ mic de companii. Pe vremuri, cand sistemul bancar era stabil si sigur, trei sau patru banci mari detineau monopolul. Barclays, Lloyds, Midland si National Westminster in Marea Britanie si Commerzbank, Deutsche si Dresdner in Germania.

Intotdeauna au existat suspiciuni de formari a unor carteluri, mai mult sau mai putin formale, care se pun de acord asupra conditiilor de creditare si a dobanzilor. Regulatorii de credite, insa, inchideau ochii de cele mai multe ori.

In anii \'90 si 2000, internationalizarea promitea ca va schimba asta. Bancile s-au luptat sa obtina fiecare cea mai buna pozitie pe piata si sa profite cat mai mult de globalizarea financiara. Cu alte cuvinte, bancile s-au pozitionat acolo unde regimurile regulatorii erau cat mai putin restrictive.

Astfel, bancile au devenit din ce in ce mai mari si, odata cu aceatsa crestere, au aparut si tot mai multe problemele. Pe masura ce cresteau, bancile au realizat ca e dificil sa-si administreze corect toate activitatile. Asadar, in mod inevitabil, cele mai mari banci au inceput sa se confrunte cu probleme serioase.

In anii \'90, cele mai mari banci erau cele japoneze. Isi mai aduce aminte, insa, cineva aminte acum de Daiichi Kangyo?

Criza financiara a creat, insa, un nou peisaj bancar. Din perspectiva bancilor, cea mai importanta lectie care a trebuit trasa din recesiune a fost ca intotdeauna ai nevoie de un guvern puternic, care sa fie capabil sa suporte costurile unei eventuale salvari de la faliment.

Asadar, acum bancile nu mai sunt interesate neaparat sa fie apartina de cele mai relaxate regimuri regulatorii, ci sa aiba in spate un guvern cu buzunare adanci.

Si daca America si China au posibilitatile sa isi salveze marile banci, in Europa situatia este putin mai complicata. Chiar si in Franta si Germania, o salvare a bancilor mari, internationale, este peste putinta guvernelor.

Ultimii 20 de ani de globalizare au aratat ca economiile mici, deschise, au fost pe postul de lider. Urmatorii 20 de ani vor dezvalui o altfel de globalizare, in care conducatorii sunt acele tari mari, puternice, ale caror guverne pot mobiliza resursele necesare pentru castigarea suprematiei financiare.

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor