Peste un milion de carduri emise, majoritatea de debit, altele folosite doar la bancomat. Cam acesta este bilantul la sase luni a patru dintre cei mai importanti emitenti din Romania. Dobanzile si comisionele inca mari, dar si lipsa unei educatii financiare transforma insa cardul intr-un simplu instrument de depozitare a banilor fara prea multe valente investitionale, avand in vedere dobanda neglijabila oferita pentru conturile atasate la cardurile de debit. La BRD, doar 40% dintre cardurile de debit au si un descoperit de cont, la Raiffeisen, 25%, iar la Bancpost, aproximativ 5%. BCR ramane lider al pietei, insa, din totalul celor 2,3 milioane de carduri active, doar 180.000 sunt carduri de credit. Ponderea nu este mult diferita nici la celelalte banci contactate de Cotidianul. Raiffeisen are 200.000 de carduri de credit dintr-un total de 1.200.000, iar Bancpost, 29.000 din aproape 3.000.000 de carduri. Gradul de utilizare la comercianti, probabil cel mai important indicator al maturitatii pietei cardurilor, are un nivel rezonabil doar la Raiffeisen. `Rata de folosire a cardurilor de credit pentru plati la comercianti este de peste 70%`, ne-a spus Titi Stoenescu, director de carduri la Raiffeisen. In rest, BCR are un grad de utilizare la comercianti putin peste 10%, BRD, 27%, iar Bancpost, doar 5,5%. `In privinta utilizarii cardurilor la comercianti, lucrurile au mers destul de greu la inceput. A trebuit sa se schimbe mentalitatea consumatorilor, iar acestia sa nu mai stea la cozi pentru a retrage bani de la bancomat si sa inceapa sa plateasca cu cardul`, explica Denisa Mateescu, director pe zona sud-est europeana a MasterCard Europe.
Cardurile pentru firme sunt aproape inexistente. `Pentru persoane fizice avem peste 1,4 milioane de carduri de debit si de credit active, iar pentru persoane juridice avem aproximativ 34.500 de carduri active`, ne spune Titi Stoenescu. Din 2.039.000 de carduri, BRD are doar 42.181 de carduri pentru companii, potrivit datelor furnizate de banca. Bancpost a emis 7.000 de carduri pentru companii si peste 1.700.000 pentru persoane fizice. `Pe piata din Romania, segmentul cardurilor de business este la inceputuri. Daca putem vorbi de o segmentare a clientelei formata din persoane fizice, in privinta companiilor, oferta este destul de saraca`, ne-a spus Mateescu.
In primele sase luni ale anului, BRD a emis aproximativ 570.000 de carduri noi, iar Bancpost, putin sub 200.000. BCR si Raiffeisen au ales sa ne furnizeze datele privind cresterea pe ultimul an (perioada iulie 2006-iulie 2007). Astfel, BCR, care ramane lider pe piata cardurilor, a vandut 336.720 de carduri in aceasta perioada, in timp ce Raiffeisen a emis ceva mai mult de 100.000 de carduri noi.
Adunat, aceste patru banci au 8.752.000 de carduri, adica aproape cat totalul cardurilor existente pe piata din Romania la finele anului 2006. In ciuda cresterilor semnificative ca numar de unitati emise, piata cardurilor din Romania nu inregistreaza neaparat si un salt calitativ de aceeasi intensitate. Acest lucru se poate vedea mai ales din gradul scazut de utilizare a acestui instrument de plata la comercianti. Perspectivele insa ar putea fi destul de bune. `In nici un caz nu putem spune ca piata cardurilor din Romania este matura, ea este, asa cum am mai spus, in plin proces de crestere. Cardurile de debit, asimilate de regula cardurilor de salarii, acopera eficient plaja de salariati din Romania, iar pe segmentul cardurilor de credit, cresterile de-abia de acum vor fi mai evidente`, concluzioneaza Denisa Mateescu.
Un articol de: Serban Buscu
Integral in Cotidianul
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...