Sectorul IMM-urilor a castigat complet atentia bancilor in ultima vreme, care continua sa lanseze noi facilitati de finantare. Acestea promit acces rapid la bani, birocratie simplificata si imprumuturi fara niciun fel de colateral. Ceea ce se intampla acum in creditarea IMM-urilor seamana foarte mult cu frenezia care a cuprins in urma cu cativa ani bancile, cand nu stiau cum sa lanseze mai repede produse de finantare pentru populatie, astfel incat sa construiasca o oferta completa. Iar experienta de lucru cu persoanele fizice se pare ca le-a prins bine, deoarece abordarea segmentului IMM-urilor se face pe aceleasi principii. Secretul succesului este ca imprumuturile sa se acorde rapid si fara prea multa birocratie.
Seria acestor credite a fost deschisa in urma cu cativa ani de Banca Transilvania, prin lansarea platformei de finantare `1 Ora`. Metoda a fost preluata si de alte banci, care si-au adus propriile contributii la relaxarea conditiilor de creditare pentru micile afaceri. Marile banci universale si-au reorganizat activitatea, prin delimitarea microintreprinderilor ca segment distinct de clientela. La Raiffeisen Bank, de exemplu, acestea sunt firmele cu o cifra de afaceri anuala mai mica de un milion de euro, pentru care banca a construit produse standardizate, la fel ca in cazul populatiei. In cadrul procesului de reorganizare, si BCR a creat recent o divizie speciala pentru microintreprinderi, iar pe viitor este de asteptat ca acest model sa se extinda la cat mai multe banci.
Credite reinventate
Institutiile financiare se inspira atat de mult din experienta castigata in zona finantarilor pentru populatie, incat au mers pana la a folosi aceleasi trucuri pentru a-si atrage clientii. De exemplu, BRD probeaza si pe IMM-uri tactica imprumuturilor cu dobanda fixa pe primul an, pentru a face oferta mai ieftina, cel putin la prima impresie. Iar unele banci au apelat chiar si la denumirile produselor, cum este cazul Raiffeisen, care si-a botezat Flexi Credit imprumuturile de nevoi personale pentru firme, la fel ca si produsul similar pentru persoane fizice.
Punctul fierbinte al pietei in acest moment este oferirea de credite de valori cat mai mari fara garantii. Daca in urma cu cativa ani un imprumut de acest tip parea sinucigas, acum el reprezinta varful de lance. Am putea spune ca produsele fara garantii reflecta in prezent cat de dispusa este institutia sa-si asume riscuri si importanta pe care o acorda micilor afaceri.
In 2005, cand Banca Transilvania a lansat primul sau produs relaxat pentru IMM-uri, plafonul de finantare era de 20.000 lei la un credit pentru activitatea curenta. In prezent, banca a majorat pragul la 30.000 lei, iar la finantarile pe termen lung suma imprumutata fara garantii poate ajunge la 75.000 lei. Raiffeisen Bank ofera insa pana la 70.000 lei la un credit pe termen scurt, dar nu mai mult de 10% din cifra de afaceri anuala. In plus, pentru a primi credit, firma nu este obligata sa aiba rulaj prealabil cu banca, asa cum se intampla in alte cazuri. De pilda, la UniCredit Tiriac Bank, pentru ca un IMM sa aiba acces la un descoperit de cont, el trebuie sa aiba cont deschis la banca de minimum 6 luni.
In paralel, bancile cu cote mici de piata au dezvoltat un apetit crescut pentru acest segment de clienti, ridicand si mai mult plafonul de finantare negarantat. Credit Europe Bank a lansat un credit de nevoi personale, prin care o firma poate imprumuta cel mult 35% din cifra de afaceri anuala pe termen de 5 ani. Pentru credite mai mici de 100.000 lei, clientii cu performante financiare bune nu mai au nevoie de garantii materiale, iar pentru sume de pana la 350.000 lei banca nu solicita documente justificative pentru modul in care au fost folositi banii. Batalia pe piata creditelor fara garantii este abia la inceput, daca tinem cont de evolutiile care au avut loc la imprumuturile pentru populatie, unde suma maxima acordata a crescut de la 10.000 euro pana la 40.000 euro in prezent.
Un articol de: Marius Serban
Integral in Saptamana Financiara
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...