Bancile finanteaza sectorul IMM in 2011


Data: 28.03.2011

 Sectorul firmelor mici si mijlocii a fost serios afectat in timpul recesiunii economice, ca urmare a lipsei de resurse si a reducerii investitiilor straine. In prima jumatate a anului trecut, numarul companiilor desfiintate a crescut de peste cinci ori. Firmele au inregistrat pierderi imense, iar datoriile acestora au crescut galopant, potrivit unui raport al Consiliului National al IMM. In aceste conditii, accesul firmelor la finantare a fost limitat pe parcursul ultimilor doi ani.

De la inceputul acestui an, insa, in contextul stagnarii generale a creditarii, bancile au redescoperit potentialul segmentului IMM, lansand produse speciale sau facilitati pentru aceasta categorie.

Astfel, OTP Bank a lansat un imprumut fara garantii, cu perioada de gratie de pana la 12 luni care se adreseaza firmelor cu cifre de afaceri de pana la patru milioane de lei - "Creditul Rapid".
Firma poate opta pentru constituirea garantiei FNGCIMM pentru 80% din valoarea creditului.
Suma maxima ce poate fi obtinuta poate sa ajunga pana la 100.000 lei sau echivalentul in euro. Pentru imprumuturile in lei, dobanda perceputa este de 11% daca e garantat de FNGCIMM, 12% fara aceasta garantie. In cazul sumelor iamprumutate in euro dobanzile sunt de 8,5% cu garantia Fondului, respectiv de 9,5% in absenta garantiei statului.
Banca nu percepe comision pentru sumele rambursate anticipat.

ProCredit Bank nu percepe comision de analiza, comision de evaluare si comision de acordare a unui credit pentru clientii detinatori de afaceri mici care depun cerere de credit pana pe 15 mai 2011. Clientii pot solicita finantare atat pentru acoperirea cheltuielilor curente, cat si pentru proiecte de investitii, pe o perioada de pana la 15 ani si cu o perioada de gratie de pana la 12 luni. Mai mult, in cazul in care acestia doresc refinantarea datoriilor curente cu alte institutii, ProCredit Bank ofera consiliere pentru stabilirea noii structuri de plata, intr-o singura rata lunara.

In plus, clientii persoane juridice beneficiaza de pana la 40% reducere fata de costurile la ghiseu la comisioanele aferente platilor si incasarilor nationale, daca aleg pachetul de servicii bancare ProBusiness Plus.

Banca Comerciala Romana (BCR) a lansat in premiera in Romania Creditul pentru investitii, capital de lucru si/sau stocuri - cu garantie JEREMIE, destinat intreprinderilor mici si mijlocii. Firmele beneficiaza astfel de o garantie gratuita reprezentand 80% din valoarea imprumutului solicitat, pusa la dispozitie de catre Fondul European de Investitii, prin intermediul Initiativei JEREMIE. BCR are la dispozitie 212,5 mil EUR pentru a acorda credite in cadrul acestei facilitati. Facilitatea va fi disponibila pe o perioada de 2 ani. Creditele se acorda IMM-urilor (inclusiv start-up-uri) pentru dezvoltarea afacerilor pe termen mediu si lung, cum ar fi investitiile in active corporale si necorporale, capital de lucru legat de activitati de dezvoltare sau extindere direct legate de investitie sau auxiliare acesteia ori capital de lucru pentru achizitia de materii prime, stocuri necesare in activitatea de dezvoltare sau expansiune a IMM-urilor.

In principal, activitatile care vor putea fi finantate in cadrul acestei facilitati sunt cele din industrie, comert, constructii, turism, servicii.

Principala banca detinuta de stat, CEC Bank, a redus cu un punct procentual dobanda de baza - Prime Rate (PR) - la creditele acordate clientilor persoane juridice in lei, incepand cu data de 21 martie 2011 de la 8,90% la 7,90% p.a.

Totodata, banca a redus cu un punct procentual si dobanda de baza - Prime Rate (PR FE) - aplicata creditelor din resurse proprii acordate pentru cofinantarea proiectelor de accesare fonduri europene post-aderare. Astfel, la toate produsele de creditare in lei oferite persoanelor juridice pentru realizarea proiectelor cu finantare europeana, dobanda de baza se reduce de la 8,40% la 7,40%.

Pentru a beneficia de finantare, companiile trebuie sa inregistreze o perioada minima de activitate de 24 de luni si sa aiba o cifra de afaceri sa fie in creștere sau sa aiba o scadere mai mica de 25%.

Creditarea companiilor a inregistrat o crestere de 0,9% pe componenta in lei, la 41,84 miliarde lei, si un declin de 0,8% pe cea in valuta, la 65,03 miliarde lei, potrivit datelor Bancii Nationale a Romaniei pentru luna februarie.

Sursa: Efin.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor