Expunerea bancilor europene pe datoria Dubaiului si pe companiile publice din emirat este estimata la aproximativ 13 miliarde de euro, potrivit unei note publicate joi de banca elvetiana Credit Suisse, dupa solicitarea de catre emirat a unui moratoriu privind datoria.
Analistii Credit Suisse precizeaza ca expunerea bancilor europene pe Orientul Mijlociu nu depaseste 2% din angajamantele lor, iar expunerea pe Dubai este doar o parte a expunerii pe intreaga regiune, relateaza AFP.
In ipoteza in care Dubaiul si entitatile publice sau controlate de stat ar fi in incapacitate de a-si onora 50% din datorie, factura pentru bancile europene ar fi de 5 miliarde de euro, ceea ce ar genera o crestere a provizioanelor pentru pierderi cu 5% in 2010, potrivit bancii elvetiene.
Datoria totala a Dubaiului era estimata la 80 miliarde de dolari in 2008, din care 70 miliarde de dolari sunt datorii ale companiilor publice. Dubai World, firma care administreaza participatiile statului, are datorii de 59 miliarde de dolari.
Emiratul, lovit din plin de criza
Emiratul, lovit din plin de criza financiara dupa ani de boom economic, a anuntat miercuri ca vrea sa ceara creditorilor grupului Dubai World, cel mai mare si cel mai indatorat, ce controleaza grupul imobiliar Nakheel, sa amane cu sase luni plata datoriei ajunsa la scadenta.
Totusi, analistii chestionati de Dow Jones Newswires estimeaza ca expunerea bancilor europene ar fi in realitate de circa 26 miliarde euro, dubla fata de nivelul calculat de Credit Suisse.
In nota sa, Credit Suisse enumera, printre institutiile financiare care ar avea expuneri pe Dubai, bancile britanice HSBC, RBS si Barclays, cele franceze BNP Paribas si Calyon (subsidiara a Credit Agricole), banca germana Deutsche Bank si cea elvetiana UBS.
Reprezentantii Calyon au precizat, pentru AFP, ca expunerea bancii pe Dubai este "scazuta" si ca ar consta in special in imprumuturi sindicalizate, acordate unei firme de mai multe banci. De asemenea, Credit Suisse a sustinut ca expunerea sa este "nesemnificativa", in timp ce UBS a refuzat sa faca vreun comentariu.
Grupul olandez ING a precizat, la randul sau, ca are o expunere "gestionabila" si ca nu are vreun motiv "sa-si modifice previziunile privind costul riscului" in legatura cu platile neachitate de clienti.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...