Bancile de locuinte sunt pe cale sa piarda sustinerea statului


Data: 22.05.2007

Ministrul Laszlo Borbely spune ca bugetul nu mai poate suporta acordarea subventiilor pentru clientii acestor institutii. Adus de bancile austriece, sistemul `bauspar` a adunat peste 100.000 de clienti in Romania, in mai putin de trei ani. Din constructie, sistemul se bazeaza pe banii de la stat, care sa stimuleze economisirea in randul celor care vor sa se imprumute. Dar, acum, subventiile sunt mici, astfel ca bancile ar putea gasi noi variante de stimulare a clientilor.

Statul ar putea renunta in urmatorii ani sa mai acorde subventii pentru sistemul de economisire-creditare locuinte. Perspectiva a fost evocata, la sfasitul saptamanii trecute, de ministrul dezvoltarii, lucrarilor publice si locuintelor, Laszlo Borbely. `Nu stiu cat va mai rezista bugetul de stat pentru acordarea acestor subventii. In Ungaria, deja s-a stopat subventionarea pentru bauspartkassen`, a spus ministrul la o conferinta da afaceri romano-maghiara desfasurata la Baile Felix.

`Va veni si la noi momentul in care se va trage linie si, pentru contractele deja existente, se va merge mai departe, iar pentru celelalte nu se va mai da subventie`, a adaugat Laszlo Borbely.

Bancherii spun ca perspectivele sunt foarte bune

Lansat in Germania, in urma cu 50 de ani, sistemul bauspar a revolutionat finantarile pentru imobiliare. El se bazeaza pe stimularea economisirii pentru obtinerea unui credit `suportabil`, care sa nu impovareze bugetul personal.

In acest moment, statul acorda, printr-o lege din 2004, prime anuale de 120-150 de euro celor care apeleaza la sistemul de economisire-creditare. In plus, Banca Nationala acorda o derogare bancilor pentru locuinte de la constituirea rezervelor minime obligatorii.

`Suntem convinsi ca statul roman nu va renunta la incurajarea economisirii in cadrul sistemului bauspar, datorita multiplelor avantaje pe care le ofera acest sistem imbunatatirii standardelor locative si in realizarea obiectivelor macroeconomice, prin incurajarea economisirii, reducerea inflatiei si a deficitului de cont current`, a declarat, pentru `Adevarul`, Petre Tulin, presedintele HVB Banca petru Locuinte (HVBBpL).

Acesta spune ca produsele de tip bauspar incep sa aiba succes si in Romania, dovada fiind dublarea numarului de clienti ai HVBBpL in primele patru luni ale anului in curs, fata de perioada similara din 2006. In acelasi timp, sumele economisite s-au triplat in perioada ianuarie-februarie 2007 fata de aceeasi perioada din 2006. Si Ionut Costea, presedintele Raiffeisen Banca pentru Locuinte ( RBL), apreciaza ca produsele bauspar au perspective foarte bune in Romania. `Sistemul de economisire-creditare pentru domeniul locativ functioneaza cu succes in multe tari din Europa - Germania, Austria, Cehia, Slovacia. Cifrele raportate de bancile de locuinte din tarile respective arata acest lucru. Noi credem ca acest sistem poate functiona foarte bine si in Romania, desi aceste produse au inceput sa fie vandute mult mai tarziu decat in alte state mai dezvoltate, declara Ionut Costea, presedintele RBL

Creditele imobiliare vor fi vedetele pietei financiare

Piata autohtona a creditelor pentru domeniul locativ are un potential foarte mare, atat datorita nivelului scazut de astfel de imprumuturi acordate pana acum populatiei, de sub 2% din PIB, cat si a cererii foarte mare de credite pentru constructia si renovarea locuintelor. Situatia se prezinta exact invers in restul statelor europene. Astfel, in Slovacia, ponderea imprumuturilor pentru domeniul locativ in PIB este de 6,1%, in Cehia de 7,6%, iar in Italia de 14,5%. In state precum Germania sau Danemarca, volumul imprumuturilor imobiliare si ipotecare raportat la PIB depaseste 52%, respectiv 89%. Acest potential de crestere a lasat loc aparitiei pe piata bancara autohtona de banci de nisa, precum Raiffeisen Banca pentru Locuinte sau HVB Banca pentru Locuinte. Principala banca din Romania, BCR, a anuntat si ea ca studiaza posibilitatea infiintarii unei banci pentru locuinte, intentie anuntata si de CEC.

`Investitiile in propria locuinta vor ramane principalul obiectiv al populatiei. O pondere semnificativa din economiile populatiei continua sa fie directionata catre piata imobiliara, pe fondul unei piete a creditului ipotecar si imobiliar care se dezvolta rapid`, se arata in raportul `Avutia si indatorarea populatiei`, dat publicitatii ieri de Unicredit Group. In perioada 2000-2006, segmentul creditelor ipotecare si imobiliare a crescut cu o medie de 44%. Economistii bancii estimeaza ca in urmatoarea perioada crestererile anuale vor fi de peste 20%.

Potentialul este imens, avand in vedere ca aceste credite reprezinta doar 7% din PIB in regiunea Europei Centrale si de Est, fata de nivelul de 38% in zona euro`.

Raportul mai noteaza ca in tari precum Romania si Bulgaria, depozitele continua sa aiba un rol important ca pondere in avutia totala. Aceasta situatie ar putea fi `exploatata` de bancile pentru locuinte, care ofera instrumente de economisire, dar si de creditare in acelasi timp.

Numarul clientilor se dubleaza

Raiffeisen Banca pentru Locuinte avea in administrare, la finele lui 2006, conturile a peste 100.000 de clienti, a caror suma contractata se apropia de 600 milioane de euro. O evolutie pozitiva a avut-o si gradul de economisire la RBL, care s-a dublat fata de 2005, pana la nivelul de 55 milioane de euro. De la sfarsitul anului trecut, banca a inceput sa acorde si primele credite, cu o valoare medie de 15.000 de euro. In total, pana acum s-au acordat finantari de circa doua milioane de euro.

HVB Banca pentru Locuinte a incheiat anul cu 10.000 de clienti si spera ca in decembrie sa-si majoreze portofoliul la 24.000. In Europa exista 51 de banci de economisire-creditare, cele mai multe - 26 - activand in Germania. Numarul contractelor de economisire-creditare incheiate pana in 2006 depasesc 44,1 de milioane, in timp ce suma contractata se apropie de 8,8 miliarde de euro. Numai anul trecut, potrivit datelor Federatiei Europene a Bancilor pentru Locuinte, au fost parafate peste 5,7 milioane de contracte.

Prime de maximum 150 de euro/an

Dupa legislatia autohtona, pentru a beneficia de sistemul bauspar, clientul trebuie sa realizeze depuneri pe o perioada de minimum 18 luni, dupa care poate primi un imprumut reprezentand dublul sumei economisite. In etapa de economisire, statul ofera o prima de 15% din suma economisita in anul calendaristic precedent, dar nu mai mult de echivalentul in lei a 150 de euro. Evident, suma este practic insignifianta, comparativ cu preturile de pe piata imobiliara.

Dobanda pentru sumele economisite este, in general, sub media pietei, (2-3% pe an), in lei, iar pentru creditul locativ acordat banca solicita o rata fixa dobanzii (4,5-6%, niveluri care, in acest moment, sunt cele mai avantajoase din piata). Creditul este o optiune a clientului, acesta putand folosi produsul doar pentru economisire. Clientii care economisesc mai mult de cinci ani pot sa intrebuinteze suma economisita, inclusiv dobanda si prima de stat in orice domeniu, de exemplu si pentru achizitionarea unei masini.

Un articol de Carmen Neacsu, Cristian Stefan

Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor