Bancile care inchid ochii la clientii cu probleme


Data: 13.03.2007

Istoricul de plati al unei persoane poate cintari decisiv in aprobarea sau respingerea unei solicitari de credit. Bancile se raporteaza insa diferit la rau-platnici. Si inainte, dar mai ales dupa eliminarea restrictiilor privind avansul obligatoriu si a plafoanelor de indatorare impuse de BNR, bancile pun accent pe cunoasterea clientelei.


In acest fel, ele se pot raporta diferit la riscul de neplata al unui anumit client si pot diferentia oferta de produse de creditare si conditiile de acordare a unui imprumut in functie de datele pe care le detin in legatura cu comportamentul de plata al acestuia. Totusi, bancile comerciale din Romania se raporteaza diferit la rau-platnici.

Cum se ajunge pe lista neagra

Situatia rau-platnicilor reprezinta o problematica tot mai mult dezbatuta, principala intrebare fiind: mai pot avea acestia acces la alte credite si carduri de credit in perioada in care apar cu restante la Centrala Riscurilor Bancare si Biroul de Credit sau nu? Portalul www.FinZoom.ro a realizat un studiu pe acest subiect, in urma caruia a punctat exact pozitia bancilor fata de rau-platnici. Exista mai multe situatii in care puteti aparea cu inregistari in aceste baze de date: restante mai mari de 30 de zile sau peste anumite sume stabilite de fiecare banca; fraudulenti in relatia cu banca (prin hotarire judecatoreasca definitiva), cu societatea de asigurari care ofera asigurarea impotriva riscului de neplata, cu societatile de telefonie fixa si mobila; declaranti cu inadvertente (date neconforme cu realitatea furnizate la momentul solicitarii creditului).

Restantele, intre intimplare si obicei

Biroul de Credit nu poate decide acordarea sau neacordarea unui credit, banca fiind singurul factor de decizie care analizeaza in detaliu, pe baza mai multor criterii, fiecare solicitare de acest fel. Informatiile despre restante sint afisate in Raportul de Credit timp de cinci ani.

Analiza si aprobarea solicitarilor de credite se fac in baza unor proceduri interne de risc care tin cont de urmatoarele criterii: vechimea restantei, suma restanta si motivatia clientului referitor la restantele inregistrate. Banca evalueaza in baza acestor proceduri potentialul de risc al fiecarui solicitant de credit in parte si poate decide aprobarea sau respingerea cererii. Importanta este si frecventa restantelor (`intimplare` sau `obicei`?).

Banci si atitudinea lor fata de restantieri

ABN Amro, Banca Romaneasca, Piraeus Bank, Raiffeisen Bank, Volksbank acorda credite rau-platnicilor, insa in conformitate cu politica de creditare a bancii, analizindu-se cu atentie fiecare caz in parte, criteriile fiind: perioada in care au inregistrat restante, suma restanta si existenta unor motive intemeiate pentru intirziere. Raiffeisen Bank si Volksbank accepta, in unele situatii, sa imprumute datornici, daca sumele datorate sint mici si restantele nu sint mai mari de 90 de zile. Atit HVB Tiriac Bank, UniCredit Romania, cit si Alpha Bank raporteaza la Biroul de Credit toti clientii cu restante mai mari de 30 de zile si avind suma restanta de peste 10 RON.

La Finansbank, limita acceptata este pina la 45 de zile, pina in 20 RON, iar pentru restante/perioade mai lungi de indatorare se fac derogari, acestea fiind cazuri speciale. La Banca Transilvania, in cazul rau-platnicilor fara grad de risc curent (cei care nu figureaza cu restante la credite curente) acordarea creditului este conditionata de o aprobare speciala. De regula, tuturor acestor cazuri li se solicita prezentarea unei garantii suplimentare cum ar fi un depozit colateral (in valoare de minimum o rata lunara), cel putin un girant sau alte tipuri de garantii.

Libra Bank acorda credite persoanelor care nu prezinta restante active sau celor care nu au o suma totala a restantelor (mai mari de 30 de zile inregistrate in ultimele 18 luni) mai mare de echivalentul in RON a 40 de euro.
Un articol de: Daniel Oanta

Sursa: Cotidianul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor