Refacerea economica in Marea Britanie este expusa riscurilor, in situatia in care bancile nu reusesc sa faca rost de 750 - 800 miliarde lire sterline, bani necesari refinantarii imprumuturilor, pana la finalul lui 2012, avertizeaza Banca Angliei.
Bancile britanice au nevoi de refinantare mai mari decat cele ale creditorilor din Statele Unite, Germania, Franta sau Italia, se arata intr-un raport de stabilitate financiara a bancilor, citat de Reuters, raport bianual ce da seama de situatia financiara a Marii Britanii.
"Exista riscul ca bancile sa-si amelioreze propriile presiuni de finantare printr-o constrangere suplimentara a creditarii, impunand conditii mai dure clientilor", se arata in declaratia Bancii Angliei.
"Acest fapt ar putea incetini refacerea economica ridicand totodata riscul tuturor bancilor din sistem".
Mai mult, Banca Angliei a precizat ca bancile sunt nevoite sa reduca in continuare platile sub forma de bonusuri si dividendele. Daca raportul bonusurilor fata de profituri scade la nivelurile anterioare crizei, iar bancile isi mentin dividendele, ar putea obtine astfel 10 miliarde lire.
Aceasta le-ar permite sa acorde credite in valoare de 50 miliararde lire catre publicul britanic.
Presiunile legate de finantarea bancilor vin pe fondul inchiderii momentane a crizei debitelor ce a tinut prima pagina in ultimele doua luni in Europa, reducand astfel, la momentul respectiv, o sursa importanta de finantare.
Sistemul bancar britanic este in mod aparte vulnerabil datorita faptului ca se bazeaza pe imprumuturi pe termen scurt pentru a-si finanta investitiile pe termen lung. Bancile bitanice au nevoie sa refinanteze 204 miliarde lire anul viitor, aproximativ de doua ori nevoile financiare din acest an si de doua ori nivelul imprumurilor pe termen lung. Aceasta inseamna ca au nevoie sa imprumute 25 miliarde de lire lunar, dublu fata de actualul nivel de 12 miliarde de lire lunar, de anul acesta.
Costurile imprumuturilor pentru Grecia si Portugalia au crescut joi la nivelurile maxime atinse din momentul in care zona euro a lansat pachetul de sprijin in valoare de 750 miliarde euro.
Mervyn King, guvernatorul Bancii Angliei, a declarat ca efectele unor falimente de tara ar fi mult mai severe decat falimentul Lehman Brothers in septembrie 2008. A explicat legislatorii zonei euro iau in discutie posibilitatile de reactie intr-o astfel de situatie.
"Sa ne confruntam cu o criza bancara a fost dificil dar cel putin era sectorul public ca loc unde se puteau mta activele problematice din contabilitate. Odata ce ai intrat in sfera ingrijorarilor legate de debitele suverane, nu mai exista niciun raspuns: nu mai avem o centura de siguranta".
Raportul precizeaza ca in vreme ce bancile britanice au facut o treaba responsabila atragand capital, pentru acelea de pe continent s-ar putea sa nu fie suficient pentru a le proteja "impotriva conflagratiei riscului asociat cu colapsul increderii in solventa debitelor suverane de peste tot din lume".
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...