Site-urile, ziarele si televiziunile sunt pline de reclame care anunta dobanzi care mai de care mai mici la diverse credite. Cu litere invizibile in ziare sau timp de o fractiune de secunda, cat sa nu vezi la televizor, se precizeaza ca respectivele dobanzi sunt valabile doar in primii ani de creditare. Iar mai nou, in cazul creditului `Imediat` de nevoi personale de la Bancpost, numai in primele trei luni de creditare.
Dobanda `promotionala` de 9,95% este valabila numai in primele trei luni de creditare, pentru ca apoi aceasta sa se transforme in 13,5%. Asadar, dobanda promotionala, valabila doar timp de trei luni, nu este deloc sugestiva pentru costul total al creditului, care se poate intinde pana la 120 de luni si nu face decat sa insele asteptarile clientilor bancii.
Concret, pentru un credit de nevoi personale denumit Imediat de la Bancpost, in valoare de 20.000 RON pe o perioada de 10 ani, adica 120 de luni, in primele trei luni de creditare rata lunara este de 264 RON, fiind calculata cu dobanda `promotionala` de 9,95%, fixa in primele trei luni. Dupa trei luni, pe restul perioadei de creditare, adica 117 luni, rata lunara ajunge la 305 RON, intrucat vom avea de platit o dobanda variabila de 13,5%.
Sau 13,95%, daca apelam la varianta simplificata a creditului, pentru care nu trebuie sa aducem copii dupa cartea de munca ci doar adeverinta de venit, caz in care putem lua o suma maxima de 5.000 de euro.
Nici costul real al creditului, adica Dobanda Anuala Efectiva, de 17,1%, nu este reprezentantiva intrucat a fost calculata tot pentru acea dobanda `promotionala` si nu pentru dobanda care se aplica aproape pe toata perioada creditului, adica 13,5%.
In privinta costului total al creditului, in afara de dobanda este vorba de un comision de 9,6% din valoarea creditului, care include si o asigurare si care se retine de banca din suma imprumutata, in cazul nostru fiind vorba de 1.920 de RON.
Asadar, suma efectiva imprumutata este de 18.080 de RON. Din acesti bani, mai trebuie sa platim un comision de retragere a banilor de la casieria bancii, de 0,6%, adica 108,48 RON. Asa inseamna ca vom pleca acasa cu suma de 17.971 RON.
Asadar, cat este adevarata DAE si adevaratul cost al creditului? Nimeni nu ne-a spus, nici macar atunci cand ne-am dus la o unitate Bancpost pentru a ne informa mai bine. Pe foaia inmanata de consilierul de credite figurau doar costurile prezentate mai sus, insa nici urma de DAE.
Pe de alta parte, la banca am descoperit ca variata imprumutului in euro, fara dobanda `promotionala`, respectiv cu aceeasi dobanda variabila de 11,5% pe toata perioada de creditare, este mai avantajoasa.
Astfel, pentru un imprumut in valuta in valoare de 5.700 de euro, echivalentul a 20.000 de RON, rata lunara este de 80 de euro, adica in jur de 280 de RON cu 20 de lei mai mica decat rata reala la varianta imprumutului in lei. Comisionul de acordare este acelasi, de 9,6%, adica 548 de euro, iar taxa de retragere a banilor de la casierie e de 0,4%, adica 21 de euro. Plecam asadar acasa cu 5.130 de euro. Imprumutul in euro are aceleasi conditii de acordare si aceleasi comisioane ca cel in lei, asadar este mai avantajos pentru ca rata lunara e mai mica. Exista insa riscul fluctuatiilor de curs valutar, tinand cont ca ratele la imprumutul in euro se ramburseaza tot in euro.
Sursa: Ghiseul Bancar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...