Bancile au obtinut profituri spectaculoase in primul semestru al anului 2007, determinate de cresterea puternica a activitatii de creditare, atat pe segmentul populatiei, cat si pe cel al companiilor. Grupurile-mama ale institutiilor financiare multinationale au salutat rezultatele exceptionale ale filialelor proprii din Romania. Cresterile puternice din anul de varf 2007 se vor tempera pe termen mediu. Romania va mai ramane insa un El-Dorado pentru banci timp de cativa ani, pana la maturizarea pietei.
La BRD, volumul total al creditelor acordate in primul semestru a crescut cu 51% fata de aceeasi perioada a anului trecut, a anuntat banca. Creditele pentru persoane fizice au inregistrat un avans de 48%, in timp ce valoarea finantarilor pentru companii s-a majorat cu 54%. BCR a obtinut, in primele sase luni ale acestui an, un nivel-record al profitului net consolidat, in urcare cu 21,4% fata de intervalul corespunzator din 2006. Volumul creditelor a explodat si la Alpha Bank, care a inregistrat o crestere de peste 200% a imprumuturilor ipotecare si de consum. Totodata, Volksbank a revizuit in urcare estimarea privind volumul activelor, de la 2,3 miliarde de euro la 3 miliarde de euro, in principal ca urmare a majorarii creditelor. La randul ei, Banca Transilvania a raportat majorarea volumului total al creditelor cu 30% fata de nivelul raportat la finele anului trecut, precum si majorarea cu 22% a valorii activelor, pana la 3,15 miliarde euro.
Cresteri puternice au inregistrat si alti mari jucatori din sistem. Raiffeisen Bank Romania avea, la jumatatea anului, active totale de 4,93 miliarde de euro, mai mari cu 6,4% fata de finele anului trecut, a anuntat actionarul majoritar al bancii. Banca a bugetat pentru acest an un profit in urcare cu 58,6% fata de nivelul din 2006. si profitul operational al Bancpost a crescut cu 55% in prima jumatate a anului, potrivit raportului financiar al EFG Eurobank, actionarul majoritar.
Catre o piata matura
Analistii economici sunt de parere ca tendinta de crestere accentuata a profiturilor bancilor se va plafona in urmatorii ani; pana atunci, insa, mai este de castigat pe segmentul creditarii. `Anul acesta s-a atins un varf in ceea ce priveste profiturile. Este de asteptat ca din 2008 cresterea profiturilor sa intre intr-un fel de viteza de croaziera, ba chiar sa asistam la o scadere lenta a lor`, ne-a declarat consultantul financiar Bogdan Baltazar. El a adaugat ca piata romaneasca a ajuns deja la maturitate si asemenea majorari de la an la an nu pot continua pe termen lung.
Un articol de: Camelia Popa, Adrian Barbulescu
Integral in Romania Libera
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...