Pe piata bancara exista lichiditate, iar bancilenu mai au motive sa restrictioneze creditarea, considera guvernatorul BNR.
"Situatia de pe piata monetara se va imbuntati, lichiditatea pe care bancile o au in prezent intr-un anumit exces va fi utilizata, chiar daca nu apare la nivelul tuturor bancilor. Bancile intre ele sunt inca reticente. Acest exces este concentrat la 4-5 banci.", a declarat Mugur Isarescu, in cadrul unei conferinte de presa.
In ianuarie, institutiile financiare au depus la BNR prin facilitatea overnight peste 57 de miliarde de lei, ceea ce inseamna cu 73% mai mult decat in decembrie. Plasamentele overnight reprezinta depozitele pe care bancile le fac la BNR pe termen de o zi, pentru a nu ramane cu lichiditate in cont. Dobanda pe care o ofera BNR pentru aceste depozite este de 2,25%, mult mai putin atractiva decat cea pe care ar putea sa o ofere celelalte institutii bancare.
Analistii eFin.ro comenteaza ca acest comportament al bancilor comerciale reflecta neincrederea in riscul partenerilor din sistem si probabil inghetarea limitelor la nivelul bancilor mama. Acest fenomen se poate traduce prin sintagma pe care au lansat-o analistii eFin in urma cu doi ani cand au explicat ca piata bancara nu duce lipsa de lichiditati, dar nu are lichiditate: bancile comerciale, chiar daca detin sume pe care nu le pot plasa pe piata, evita creditarea partenerilor bancari si astfel piata monetara are momente in care se blocheaza.
Daca asteptarile bancilor comerciale ce detin exces de lichiditate s-ar adeveri, ar insemna ca este necesar ca unii dintre partenerii lor sa aiba probleme cronice privind lichiditatile, ceea ce ar face necesara o interventie mai consistenta din partea BNR.
Sursa: Efin.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...