Goldman Sachs, JPMorgan Chase si alte banci mari din Statele Unite sunt atinse iar de un scandal din cauza bonusurilor pentru conducere si pentru angajati, in conditiile in care se pregatesc sa faca publice pachetele de bonusuri in valoare de multe miliarde de dolari.
Sub presiune guvernamentala, bancile declara deja ca vor acorda cel mai mic procent din veniturile lor, comparativ cu anii trecuti, catre compensarea angajatilor. Insa cifrele efective sunt inca suficient de mari pentru a determina furia publica pe de o parte, generand, pe de alta parte, disensiune interna intre traderi si bancheri care-si vad astfel bonusurile disparute, informeaza Financial Times.
Un inceput al politizarii discutiilor legate de perioada bonusurilor pentru banci a fost facut de presedintele Comisiei de consiliere economica (Council of Economic Advisers) a presedintelui Obama, Christina Romer.
Aceasta a denumit perspectiva unor noi bonusuri enorme pe Wall Street ca fiind "scandaloasa" si a citat aceste state de plata ca pe un argument in plus pentru pachetul de reforme financiare care se gaseste, in acest moment, pe masa Congresului american.
Profiturile de pe Wall Street au crescut anul trecut in conditiile in care pietele de derivate si cele de actiuni si-au reluat cresterile, punand multi traderi si bancheri in pozitia de a se astepta la bonusuri pe masura celor obtinute in deceniul trecut.
Perspectivele unor plati la niveluri aproape record, imediat dupa ce industria financiara parea ca se indreapta catre dezastru daca nu ar fi avut loc o interventie guvernamentala, a determinat furia publicului, activand discursul politicienilor si frustrand bancherii care au acceptat ca bonusurile de anul acesta sa satisfaca solicitarile publicului.
Multe dintre bancile de top se pregatesc sa anunte ca nivelul bonusurilor de anul acesta va fi considerabil redus fata de nivelul incasarilor, in comparatie cu anii trecuti. "Industria aceasta va plati cele mai mici bonusuri care s-au platit vreodata, platind totusi la niveluri pe care majoritatea oamenilor le considera foarte mari", a declarat un director de pe Wall Street.
Pentru unele banci comerciale, active insa si in piata de capital, cum este cazul pentru JPMorgan si pentru Citigroup, nivelul de compensatie va atinge, de asemenea, minimul atins vreodata, au declarat surse din bransa.
Goldman, ale carui profituri au crescut considerabil, are o lunga traditie a unor numiri in posturi inalte guvernamentale, fapt care a devenit tinta unor atacuri din partea celor care sustin reformarea bonusurilor pe Wall Street.
Drept urmare, nivelul bonusurilor va scadea la cel mai mic nivel in comparatie cu 1999, anul in care s-a implicat in tranzactii pe piata de capital. Howard Chen, analist la Credit Suisse, a prognozat ca nivelul de compensatii al Goldman din 2009 va reprezenta 42,8 procente din profitul de 44 miliarde de dolari.
In mod traditional, bancile au platit jumatate din profitul incasat catre angajatii proprii sub forma salariilor, bonusurilor, asigurarilor, dar si in alte forme de beneficii, depasind cu mult nivelul de compensatii atins in alte industrii.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...