O retea formata din peste 40 de persoane care a inselat mai multe banci din Bucuresti cu 11,5 miliarde lei vechi se afla in atentia Seviciului de Investigare a Fraudelor (SIF) din sectorul 5, trei dintre suspecti fiind deja pusi sub urmarire penala, titreaza Curierul National. Piesa de rezistenta a dosarului a constituit-o flagrantul organizat, miercuri, la Bancpost - Sucursala Izvor. Toata afacerea s-a derulat pe baza unor acte false, in numele a 11 societati, mare parte dintre ele firme-fantoma.
Anchetatorii spun ca, deocamdata, nu detin prea multe informatii despre filiera infractionala, insa au documente care pot sa probeze ca 44 de persoane au obtinut credite cu acte false in valoare de 11,5 miliarde lei vechi. Mai multe unitati bancare din Capitala au fost tinta infractorilor, coordonatorii bandei fiind deja pusi sub urmarire penala si cercetati in stare de libertate. Este vorba despre George Florea, 43 de ani, si Viorica Popescu, 46 de ani, concubina sa. Ei sunt acuzati de falsificare de instrumente oficiale, folosirea de instrumente oficiale false, inselaciune si asociere in vederea savarsirii de infractiuni.
Potrivit Politiei Capitalei, la 20 septembrie a.c., politistii s-au sesizat din oficiu cu privire la faptul ca Vasilica Bosca, 46 de ani, din sectorul 2, urmeaza sa obtina un credit de la Bancpost-Sucursala Izvor, folosind documente false. Examinand actele depuse la dosar, oamenii legii si-au dat seama ca adeverinta de salariu si contractul individual de munca sunt falsificate, insa pentru a putea da de urma infractorilor au asteptat ca femeia sa vina si sa ridice imprumutul. In urma cercetarilor efectuate s-a stabilit ca documentele falsificate i-au fost puse la dispozitie de catre Florea si Popescu, la domiciliul celor doi fiind depistate, ulterior, stampile si acte false.
La 4 octombrie a.c., politistii de la SIF sectorul 5, in colaborare cu lucratori din Biroul Cercetari Penale, au reusit prinderea in flagrant a Vasilicai Bosca, in timp ce aceasta ridica suma de 222 milioane lei vechi, in baza unor acte false. Impotriva acesteia s-a dispus inceperea urmaririi penale pentru savarsirea infractiunilor de inselaciune, fals material in inscrisuri materiale si uz de fals.
Perchezitie cu... surprize
In baza autorizatiei emise de catre Parchetul de pe langa Judecatoria sectorului 5, anchetatorii au descins la locuinta celor doi concubini, fara sa-si dea insa seama ca vor gasi acolo un adevarat laborator de contrafacere a documentelor oficiale. Politistii au confiscat din imobilul situat in sectorul 2 pe strada Marcu Armasu, stampilele a 7 societati comerciale si 3 stampile ale unor functionari din cadrul Inspectoratului Teritorial de Munca Bucuresti, toate falsificate, 3 carti de identitate in original si 19 copii ale unor carti de identitate.
De asemenea, ne-au precizat anchetatorii, au mai fost descoperite carnete de munca in alb, adeverinte de salariu in alb si completate de la mai multe banci, contracte individuale de munca in alb si completate, contracte de credit incheiate cu diferite banci, copii certificate de inmatriculare de la diferite societati comerciale, un sistem de calcul si un copiator multifunctional. Politistii au mai descoperit, cu aceasta ocazie, si o agenda care continea insemnari cu privire la o parte din creditele contractate.
Totodata, s-a mai stabilit ca cei doi au folosit, pentru falsificarea unor astfel de documente, numele si stampilele a 11 societati comerciale, multe dintre ele firme-fantoma. Pe baza acestor insemnari, oamenii legii au stabilit ca Florea si Popescu au inmanat acte false unui numar de 44 de persoane ce au contractat ilegal credite de la mai multe unitati bancare din Bucuresti. Suma aproximativa cu care au fost inselate bancile se ridica la peste 11,4 miliarde lei vechi. Anchetatorii cred insa ca ar putea fi vorba despre mai multi bani, insa ancheta este abia la inceput. Verificarile demarate demonstreaza ca reteaua a actionat organizat, punand la cale o escrocherie de proportii in Bucuresti.
Sursa: www.banknews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...