Bancherii vor sa scumpeasca creditele in euro, insa asteapta mutarile concurentei


Data: 13.10.2006

`Bancherii se pregatesc sa majoreze dobanzile la creditele in euro`, titreaza gandul, iar Ziarul Financiar arata cum `Creditele de consum cresc in voie`. Erste si-a achitat datoria de 2,2 miliarde de euro, in timp ce salariatii BCR asteapta acum sa vada cat va lua Erste pe actiunile lor. Despre  privatizarea CEC scrie Ziarul Financiar, Jurnalul National si Gandul. `Strategia de privatizare a CEC, modificata din nou`, titreaza Adevarul, iar `OTP isi da sanse reduse la CEC`, dupa cum ne dezvaluie un... alt articol din Ziarul Financiar.

`Strategia de privatizare a CEC, modificata din nou`, titreaza Adevarul.

Dupa ce saptamana asta am dat peste o noua amanare la depunerea ofertelor finale pentru CEC, `comisia de privatizare a Casei de Economii si Consemnatiuni va propune guvernului modificarea strategiei de privatizare a ultimei banci de stat`. Pana acum privatizarea CEC a tot primit amanari: modificarea termenului limita de depunere a ofertelor finale de catre OPT si National Bank of Greece de pe 31 august pana pe la sfarsitul lui septembrie, iar acum pana la finele lui octombrie. In ceea ce ii priveste pe cei doi candidati, numele castigatorului este intuit de mai toata lumea. Ziarul Financiar scrie astfel ca `OTP isi da sanse reduse la CEC`. Si cand afirmatia este lansata tocmai de un om din interiorul cercului, Laszlo Wolf, directorul general adjunct al OPT Bank, zvonul devine din ce in ce mai plauzibil.

Ultima banca romaneasca de stat care a fost privatizata, BCR, a fost in final adjudecata. Jurnalul National anunta ca `au venit miliardele de euro pentru BCR`. Articolul ne dezvaluie cum in cursul zilei de ieri `Erste Bank a platit 2,2 miliarde de euro, pentru 36,8% din actiunile BCR`. Tot de pe urma acestei tranzactii se vor bucura si BERD si IFC, care vor primi `aproximativ 750 de milioane de euro, pentru pachetele reprezentand 12,5% din capitalul social al bancii`.

Ziarul Financiar pe de alta parte priveste problema din alt unghi. Salariatii BCR, care detin 8% din actiuni asteapta acum sa vada cat va oferi Erste pe ele. Din acelasi material aflam ca `unii angajati s-au grabit deja sa publice anunturi de vanzare la preturi de pana la 40 de euro pe actiune, desi legal pot vinde de-abia azi, dupa ce Erste a platit pachetul majoritar`. Iar pe marginea acestui subiect, Gandul arata cam ceea ce va face Statul cu banii luati pe CEC: `infrastructura si sistemul privat de pensii`. Si cam acelasi titlu il putem regasi si in paginile ziarului Cotidianul: `autostrazile si pensiile inghit banii de pe BCR`.

Ziarul Gandul vine cu o veste nu tocmai buna pentru cei care se gandesc la un credit in euro. Astfel, din editia de astazi aflam ca `bancherii se pregatesc sa majoreze dobanzile la creditele in euro`. Aceasta masura pe care bancherii o vor pune in practica in viitorul apropiat este motivata prin necesitatea `alinierii la ultimele decizii ale Bancii Centrale`, dar si din cauza ` competitiei in crestere din sectorul bancar`.

Ultimele ajustari sunt legate, asa cum este prezentat si in articol,  de `cresterea dobanzii de referinta de catre Banca Centrala Europeana (BCE)`, care astfel `a oferit un bun motiv bancherilor romani pentru scumpirea creditelor`. Si daca mai luam in considerare si faptul ca `in zona euro inflatia este estimata sa ramana mai mare decat limita maxima de 2% de stabilitate`, atunci, asa cum declara si Ionut Dumitru, seful Departamentului Cercetare Trezorerie al Raiffeisen Bank, se `anticipeaza o dobanda de politica monetara de 3,5%`. Si asta chiar in decembrie 2006. Dar pana la ce nivel vor ajunge dobanzile la creditele in euro, nu se stie exact, intrucat acum `fiecare banca asteapta sa vada mutarea `concurentei` pentru a putea reactiona cat mai favorabil propriilor interese`.

Ziarul Financiar are si el stirea lui pe segmentul creditelor. Publicatia a facut o retrospectiva a evolutiei creditelor de consum si a ajuns la concluzia ca pentru ele cresterea va ramane in continuare semnificativa. In ciuda previziunilor bancherilor, diminuarea volumului de credite de consum in favoarea celui impotecar nu s-a realizat conform asteptarilor. Mai mult, creditele de consum au `mentinut un ritm al expansiunii, din martie si pana acum, intre 7% si 10%`.

Atunci cand vine vorba de o finantare de consum atractia principala o reprezinta varianta creditelor in lei, ea ramanand `principala sursa de crestere` pentru acest produs, in timp ce valuta nu a reusit sa puncteze decat `18% din finatarile de consum`. Pentru ca ne-am familiarizat deja cu masurile restrictive ale BNR pentru creditele in valuta, este timpul sa cunoastem si strategiile adordate de banci pentru a face slalom pentre acestea, ramanand in continuare in legalitate. Astfel, din acelasi articol din Ziarul Financiar, aflam ca bancile au apelat la `majorari de capital sau chiar la `externalizari` de credite, catre bancile-mama din strainatate`.
Un articol de: Ana Zidarescu

Sursa:www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor