Cresterea dobanzilor la creditele in euro este avuta in vedere de mai multe banci pentru mentinerea profitabilitatii in conditiile costurilor de refinantare majorate, insa bancherii anticipeaza si scumpiri ale creditului in lei, mai ales daca BNR va majora dobanda pentru a contracara presiunile inflationiste. Mai mult, chiar si bancile-mama au inceput sa scumpeasca sau sa reduca finantarile pentru filiale din Romania.
`Din pacate, cred ca nu numai creditele in euro vor fi afectate in scurt timp de o crestere a dobanzilor, ci si creditele acordate in lei. Cu siguranta vor exista situatii dificile mai ales pentru cei care s-au indatorat la maximum sau pentru cei care au profitat de lipsa interogarilor de informatii pozitive si s-au finantat peste gradul de 40%`, a declarat pentru ZF Cristian Nae, director de produse in Divizia Retail a OTP Bank.
Catalin Parvu, directorul general pe retail banking si operatiuni al Piraeus Bank, crede ca poate fi luata in calcul o `crestere usoara, de 1%, a costurilor unui credit` la nivelul pietei, insa nu considera ca aceasta ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra situatiei financiare a clientilor.
`Tinand cont ca finantarile in euro pentru piata bancara sunt in principal realizate de bancile-mama ale subsidiarelor din Romania si ca asistam la o scumpire a finantarilor, este evident ca aceasta se repercuteaza si asupra beneficiarilor finali de credite`, spune Parvu.
Sergiu Oprescu, presedintele executiv al Alpha Bank, afirma ca dobanda aferenta produselor de creditare ale bancii este indexata la o rata tranzactionata international si nu vede motive de modificare a marjelor care se adauga ratei respective.
`In conditii de crestere a EURIBOR (dobanda internationala de referinta la euro), avand in vedere pragul intarziat la care banca actioneaza, clientul este de fapt in castig`, sustine Oprescu.
De altfel, el considera ca nu se va putea vorbi despre `un val de scumpiri` ale creditelor in euro la nivelul pietei. Piraeus Bank este in proces de analizare a masurilor care trebuie luate pentru mentinerea profitabilitatii. `Chiar daca vom avea ajustari ale costurilor pentru credite, ele nu vor fi semnificative pentru client`, sustine si Catalin Parvu, seful retailului la Piraeus.
Un articol de: Liviu Chiru, Razvan Voican
Integral in Ziarul Financiar
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...