Multe dintre banci au "uitat" sa scada dobanzile la creditele clientilor lor in ultima perioada. Si aceasta chiar daca dobanzile sunt calculate in functie de indicatorii Euribor sau Robor, care s-au redus semnificativ.
Multi dintre cei care au semnat contracte de credit cu bancile in urma cu 2-3 ani nu au beneficiat de nicio reducere de costuri in ultimele luni.
BRD, Alpha Bank sau BCR sunt doar cateva exemple in acest sens, comenteaza analistii de la Conso.ro.
"Cum este posibil ca la un credit auto pentru o Dacia incheiat la BRD, de la inceputul perioadei contractuale (2006), dobanda in lei (bineinteles variabila), sa creasca constant de la 9,5% la 16% in prezent? Pun aceasta intrebare avand in vedere faptul ca, in ultimii doi ani, BNR a continuat sa scada dobanda de politica monetara pana la 7%. Exista vreo solutie de a ii reclama vreunei institutii?", a scris analistilor de la conso.ro, in urma cu o luna, domnul Ciupe din Cluj.
Un mesaj similar a venit si de la o clienta BRD din Slatina: "In anul 2007 am contractat la BRD un credit auto pentru un Renault nou pe o perioada de 10 ani si o dobanda variabila. La incheierea contractului am avut o dobanda de 9,5%, iar in prezent am ajuns la 16%. Intrebarea mea este: dobanda variabila presupune modificarea acesteia doar atunci cand creste sau si invers?", se mai arata pe portalul citat.
Mai exact, oferta de credite auto in lei pe care BRD o promova in urma cu 2-3 ani era printre cele mai bune din piata. Acesta a fost si motivul pentru care multi solicitanti s-au indreptat catre aceasta varianta, mai ales ca, in scadentarul primit, toate ratele timp de 10 ani, erau calculate la dobanda din momentul respectiv, de 9,5%. Iar in contract se specifica doar ca "pe parcursul utilizarii si rambursarii creditului, banca poate indexa procentul de dobanda, in functie de costul resurselor sale".
De asemenea, nici dobanda la creditele in lei de la Alpha Bank luate inainte de decembrie 2008 nu a mai fost modificata. Este vorba de cei care au credite cu dobanda indexabila in functie de o referinta interna a bancii, plus o marja fixa. Aceasta a atins un maxim in luna septembrie 2008 si nu a mai coborat de atunci, conchide sursa citata.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...