Banca Romaneasca si BRD nu urmeaza trendul pietei, care evita majorarile de dobanzi la credite


Data: 22.09.2006

Ziarul Financiar se ocupa de evolutia dobanzilor la credite si subliniaza ca, pe ansamblul pietei, bancile evita majorarile de dobanzi de teama concurentei. Exista si exceptii de la trend, Ziarul Financiar anuntand ca `Banca Romaneasca si BRD scumpesc creditele in lei`. In Evenimentul Zilei, seful  Dexia Kommunalkredit ne spune ca suntem in urma cu 20-30 de ani in urma UE din punct de vedere al infrastructurii. Pe de alta parte, Adevarul si Gandul scriu despre orientarea bancilor catre segmente de piata. ...

`Banca Romaneasca si BRD scumpesc creditele in lei`, titreaza pe prima pagina Ziarul Financiar. Prin majorarea dobanzii cu 1,5 puncte procentuale, pana la 11,5%, Banca Romaneasca strica simetria imprumutului de nevoi personale `promovat ca un - dobanda 10% pe an, cu un plafon maxim de 10000 de euro, pe o perioada de pana la 10 ani`.

In legatura cu decizia BRD, Ziarul Financiar noteaza ca banca a majorat dobanda la creditul de nevoi personale Expresso Lejer `la 13,9% pe an, cu un punct peste nivelul anterior si cu trei punte peste cel anuntat la lansarea produsului in primavara`.

Astfel de decizii precum cele de mai sus nu sunt generalizate. Intr-o analiza de ansamblu asupra evolutiei dobanzilor la credite tot Ziarul Financiar semnaleaza in pagina 4 ca, `de teama concurentei, bancherii evita majorarile de dobanzi`.

`Dobanzile la creditele in lei s-au situat in luna iulie la nivelul de 13%, respectiv cu 1,2 puncte procentuale mai jos decat in martie, desi BNR a majorat dobanda de politica monetara cu 0,25 puncte, pana la 8,75%. La creditele in euro, dobanda medie pentru clientii persoane fizice a fost de 8,6% pe an, in scadere cu jumatate de punct fata de martie`, arata Ziarul Financiar. Publicatia noteaza ca tonul accesibilizarii creditelor (atat prin reduceri de dobanda, cat si prin majorare de plafoane de creditare si scadente maxime) il dau bancile mici, uneori cele mai chiar imitandu-le pe acestea.

Ziarul Financiar scrie ca efectele politicii monetare a BNR le resimt cel mai acut creditele cu dobanda variabila, `unde majorarile afecteaza si imprumuturile in derulare`.  Aceasta majorare a dobanzilor `ridica insa problema clientilor care, la momentul obtinerii imprumutului, se aflau la limita capacitatii de indatorare. In cazul unei scumpiri a creditului, care inseamna cresterea ratei, acestia depasesc limita maxima a gradului de indatorare prevazut de BNR`, remarca ZF.

`Infrastructura de epoca in Romania`, titreaza Evenimentul Zilei, care publica un interviu cu `seful cel mare al bancii Dexia Kommunalkredit`, Reinhard Platzer. Banca este specializata in finantarea proiectelor de infrastructura si-a deschis in urma cu un an o filiala locala in Romania. Evenimentul subliniaza ca Platzer `vede un decalaj de 20-30 de ani fata de UE al Romaniei sau 5-10 ani pentru a prinde din urma statele vecine`.

Gandul, pe de alta parte, este atent la activitatea bancilor de nisa, despre care scrie ca `au inceput ofensiva de toamna`. In general, scrie publicatia, `ofertele lor penduleaza intre 'creditul aproape gratis' si tentativa de a cuceri o categorie socio-profesionala`. In ceea ce priveste segmentele de clienti, Gandul scrie ca `IMM-urile sunt cele mai vizate, nu mai putin de 6 banci asumandu-si drept clienti favoriti microintreprinzatorii`. Pe celalalt segment, cel al creditelor de consum, `hotaratoare este dobanda`, noteaza publicatia, `fiecare jucator laudandu-se ca ofera cel mai ieftin imprumut`.

Despre nise de piata scrie si Adevarul, respectiv cea romanilor ce muncesc peste granita. `Bancherii se bat pe banii romanilor din strainatate`, titreaza publicatia, care subliniaza ca bancile de la noi `au inceput de curand sa lanseze solutii de creditare imobiliara in conditii avantajoase, asa numitele `.

Cererea de de astfel de imprumuturi imobiliare a depasit deja asteptarile cererii, noteaza Adevarul, `iar previziunile optimiste in ceea ce priveste acest segment sunt alimentate si de perspectiva integrarii in UE`.

Banca Italo-Romena, BRD, UniCredit sau Piraeus Bank ofera astfel de produse de creditare destinate romanilor care muncesc in strainatate, arata Adevarul, care prezinta si documentele necesare acestora pentru accesarea unui astfel de imprumut, precum si costurile creditarii.
Un articol de: Bogdan Popescu

Sursa: www.bankingnews.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor