Banca Millennium, cu ochii pe cei mai buni specialisti din domeniul bancar


Data: 27.03.2007

Portughezii cauta angajati pentru cele 40 de sucursale care vor fi deschise in toamna acestui an

Intrarea bancii portugheze Millennium pe piata autohtona creeaza deja agitatie in cadrul departamentelor de resurse umane din institutiile de creditare care activeaza in Romania. Asta pentru ca portughezii au inceput procesul de recrutare, iar sumele pe care le ofera viitorilor angajati sunt foarte greu de refuzat. Iar daca o companie existenta se poate extinde prin recrutare interna, un jucator nou trebuie sa se bazeze pe resursele din curtea concurentei.

Mai multi angajatori de calibru care cautau specialisti din mediul bancar se plang ca nu pot face fata ofertelor financiare pe care banca Millennium le arunca in piata. Efecte mai importante ale procesului agresiv de head-hunting declansat de portughezi sunt de asteptat in perioada urmatoare, intrucat o serie de anunturi de recrutare publicate de cei de Millennium expira la sfarsitul acestei saptamani.

Analistii in resurse umane se asteapta ca portughezii sa aiba in vizor cei mai buni specialisti in domeniu. Lupta e cu atat mai acerba cu cat proaspetii angajati pot aduce cu ei si clienti.

Anumite pozitii extrem de specializate dintr-o banca, precum analistii de credit, specialistii in trezorerii, dealerii sau un specialist corporate sunt persoane foarte solicitate. `Sunt vanati, pentru ca cei foarte buni sunt putini si atunci bancile se bat pentru oamenii de valoare`, spune Mihaela Forgaciu, director de resurse umane la Banca Romaneasca. La randul sau, Florin Luca, director de resurse umane al BRD, sustine ca piata fortei de munca a devenit extrem de volatila si sofisticata in conditiile unei cereri din ce in ce mai mare de specialisti bine pregatiti. `A recruta cu succes oameni valorosi, talente autentice aproape ca devine o mare provocare`, spune Luca.

Se cauta numai angajatii foarte bine pregatiti

O miza extrem de importanta pentru conducerea bancii Millennium o reprezinta clientii de calibru, mai ales ca noua institutie de creditare va ataca cu precadere segmentul corporate si clientii persoane fizice cu venituri foarte mari.

Directoarea de resurse umane de la Banca Romaneasca crede ca plecarea anumitor bancheri de la o banca la alta ii poate determina si pe unii clienti sa-si mute conturile dupa acestia. Asta mai ales in cazul in care exista o relatie de durata intre specialistul bancar si client, iar ofertele de produse ale bancilor sunt similare. `Relatia personala conteaza mai ales in provincie`, spune Adrian Stanciu, partener la firma de consultanta in resurse umane Ascendis. Insa cu cat e mai mare organizatia, cu atat relatia este mai institutionala.

Pe lista de cerinte pentru posturile scoase la concurs de Millennium se afla cunoasterea si constientizarea mediului si tendintelor industriei financiare si capacitatea de a stabili structura si de a dezvolta o afacere pe o piata noua. Altfel spus, ei cauta ceea ce oamenii de resurse umane numesc `talente`, acele persoane capabile sa creeze si sa evolueze rapid, nu doar sa-si indeplineasca niste sarcini de serviciu intr-o structura si cu cerinte clar definite. In plus, ei vor oameni care au avut deja succes pe pozitii similare.

De altfel, nou-intratii pe piata tintesc mereu oamenii de pe pozitii de top ai bancilor aflate pe primele cinci locuri. `Intotdeauna au mers bine bancile `urmaritoare`, care nu erau in top. Atunci cand au ajuns acolo au devenit tinte de recrutare si au inceput sa le plece oamenii`, spune Stanciu. `Banca va cauta oameni capabili pentru ca nu are timp sa-i creasca. Trebuie sa-si populeze rapid structura. Din aceasta cauza ea e dispusa sa faca sacrificii, inclusiv de bani`, spune Stanciu. Iar in acest moment, cresterea costurilor salariale e o problema mult mai putin importanta decat o amanare a lansarii operatiunilor.

Salariile din domeniul bancar cresc in mod sustinut

Florin Luca, director de resurse umane al BRD, spune ca nu a resimtit inca intrarea pe piata muncii a bancii Millennium, motiv pentru care nu poate confirma cresterea salariilor. `Totusi nu excludem posibilitatea aparitiei unor astfel de presiuni. Ne bazam insa pe fidelitatea salariatilor nostri, pe valorile pe care le impartasim si, nu in ultimul rand, pe instrumentele noastre de retentie.` El precizeaza ca piata este guvernata de cerere si considera ca salariile in sistemul bancar vor mai creste in mod sustinut in urmatorii 2-3 ani, dupa care va urma o perioada de maturizare a pietei. De altfel, nu mai putin de 39 de institutii de credit au notificat BNR despre intentia lor de a furniza servicii in mod direct pe piata romaneasca.

`Acum urca salariile, uneori in mod irational, mai ales din cauza lipsei acute de buni manageri si specialisti. Aceasta practica va disparea in momentul in care multitudinea de talente care se formeaza acum va intra in linia intai si va satisface nivelul crescut de cerere de competente. Dupa aceea, vom asista, fara indoiala, la o calmare a pietei muncii din sistemul bancar`, estimeaza Luca.

Bancile pregatesc planuri de contraatac

Cu certitudine, banca Millennium nu va fi singura care va pune presiune pe angajatii institutiilor de creditare care activeaza pe piata romaneasca. Spre exemplu, Banca Transilvania are in pregatire cateva proiecte menite sa o protejeze fata de alte banci care au planuri de extindere.

Ele vizeaza pachetul salarial, posibilitatile de dezvoltare profesionala si personala a angajatilor, planuri de cariera, imbunatatirea continua a mediului de munca, a calitatii procesului decizional si de management.

`In plus, din punctul de vedere al resurselor umane, devin din ce in ce mai importante anumite aspecte care sa completeze pachetul salarial, si anume: abordare profesionista si prietenoasa; introducerea unui program de lucru mai flexibil, care sa imbunatateasca raportul munca-viata personala; incurajarea initiativei si a orientarii antreprenoriale`, spune Nevenca Doca, director de resurse umane la Banca Transilvania.

Din punct de vedere al culturii organizationale, este mult mai usor sa creezi o unitate atragand oameni de la diferite banci decat in cazul unei fuziuni atunci cand culturile se ciocnesc. Tot din acest motiv nu se recomanda nici formarea unor echipe atragand parti din alte echipe.

Ce posturi vizeaza Millennium

Pentru a pregati operatiunile bancii Millennium, Banco Comercial Portugues SA din Portugalia a infiintat societatea Banpor Consulting SRL, cu capital social de 1,75 milioane de lei. Societatea are ca activitate principala consultanta pentru afaceri si de management. Domeniul principal de activitate prevede activitati juridice, de contabilitate si revizie contabila, consultanta in domeniul fiscal; activitati de studii de piata si de sondaj.

Pentru centrala din Bucuresti, AIMS, firma care recruteaza pentru Millennium, cauta: manager pentru riscul de credit pentru retail si corporate, manager de produs retail si corporate, sef transferuri, sef administrarea imprumuturilor, administrator al imprumuturilor, sef pentru instrumente financiare comerciale si auditor intern. Pentru sucursalele din Bucuresti, Timisoara, Oradea, Cluj-Napoca, Iasi, Bacau, Brasov, Ploiesti si Constanta se cauta: manager de sucursala, casieri, reprezentanti pentru relatia cu clientul, directori pentru relatia cu clientul, pentru retail si corporate.

Un articol de: Adrian Mihai


Sursa: Adevarul

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor