Banca Centrala Europeana (BCE) a lasat rata dobanzii de politica monetara la nivelul minim istoric, din prezent, pentru a incerca sa stimuleze reluarea creditarii si pentru a sprijini cresterea economica, potrivit economistilor.
Oficialii BCE mentin rata dobanzii la 1%, pentru a treia luna la rand, confirmandu-se estimarile analistilor intervievati de Bloomberg si Reuters. De altfel, specialistii se asteapta ca aceasta rata sa fie mentinuta in urmatoarele 12 luni.
"Economia pare sa-si revina mai devreme decat se astepta BCE, dar redresarea va fi graduala", a spus Nick Kounis, economist sef pentru zona euro la Fortis Bank, in Amsterdam.
Potrivit estimarilor economistilor de la Barclays Capital, economia din zona euro se va majora cu 0,3 procente, in al treilea trimestru, comparativ cu al doilea, punand, astfel, sfarsit celei mai grave recesiuni din Europa, de la al doilea Razboi Mondial.
Insa, avand in vedere cresterea ratei somajului si scaderea preturilor intr-un ritm record, drumul spre redresare nu va fi lin. Fondul Monetar International sustine ca Europa va fi cea mai slaba economie majora, anul viitor.
Desi rata de 1% este cea mai mica din istoria Bancii Centrale Europene, ea este, totusi, mare in comparatie cu altele. Atat Federal Reserve, banca centrala americana, cat si Bank of Japan, au coborat rata la aproape de 0% si au inceput sa cumpere titluri guvernamentale si private, pentru a stimula cresterea.
In schimb, BCE s-a concentrat pe reluarea creditarii in sistemul bancar, spunand ca doua treimi din economia europeana este finantata de banci.
In luna iunie, BCE a imprumutat o suma record de 442 de miliarde de euro bancilor, pentru o perioada de 12 luni. De asemenea, a initiat, luna trecuta, un program de a cumpara titluri si instrumente financiare de 60 de miliarde de euro.
Presiunea asupra creditarii se va mentine
Pana acum, strategia BCE de a micsora rata dobanzii de politica monetara pentru a stimula creditarea nu a dat roade. Daca, in continuare, bancile vor refuza sa dea drumul creditarii, banca centrala ar putea fi fortata sa ia si alte masuri, pentru a stopa valul de concedieri din ultima perioada si scaderea preturilor la bunurile de consum.
Rata somajului a ajuns la 9,4 procente, in luna iunie, cel mai mare nivel din 1999, in timp ce preturile au coborat cu 0,6 procente, cea mai mare scadere din 1996.
"O redresare economica sustenabila nu poate fi, inca, garantata", a spus economistul Howard Archer, de la IHS Global Insight din Londra. "De aceea, este imperativ ca BCE sa fie pregatita sa faca eforturi suplimentare pentru a da un imbold activitatii economice, mai ales in conditiile in care exista semne de imbunatatire a situatiei", a adaugat el.
Oficialii bancii centrale au estimat ca economia zonei euro se va contracta cu aproximativ 4,6 procente, in acest an, si cu 0,3 procente, in 2010. Inflatia ar urma sa atinga 0,3 procente, in 2009, si 1%, anul viitor.
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...