In ultima vreme, tot mai multi bancheri recunosc lipsa de transparenta de care dau dovada unele banci din Romania, vorbind deschis despre `practicile` mai putin ortodoxe prin care institutiile de credit incearca sa-si pacaleasca clientii. Supusi permanent criticilor vehemente venite din partea clientilor inselati, oficiali ale unor banci importante se dezic de comportamentul neloial, dand nastere astfel unui nou curent de opinie: gata cu smecheriile!
Ultimul pe lista razvratitilor este presedintele CEC, Eugen Radulescu, care nu se sfieste sa atraga atentia asupra `stelutelor` ce insotesc oferte de creditare. Seful `Batranei doamne` din sistemul bancar romanesc ia atitudine, `dezvaluind` ca numeroase credite cu dobanzi foarte mici, de 4-5%, au in spate comisioane `grase`, care ridica foarte mult costul creditarii. Iar de multe ori bancile `uita` sa arate clientilor aceste costuri suplimentare. `Observ o anumita lipsa de loialitate din partea bancilor, care ascund unele costuri`, a remarcat Eugen Radulescu.
Si Misu Negritoiu, director general ING Bank, se numara printre cei care nu sunt de acord cu acest comportament alm bancilor. `Clientii trebuie sa fie foarte atenti la ceea ce platesc. De asemenea, trebuie sa citeasca de trei ori inainte sa semneze contractul. In orice caz, bancile au un sistem suficient de profesional ca sa asigure o baza legala pentru toate costurile pe care le impun. Totusi, cred ca sunt numeroase lucruri de facut in acest sens`, declara pentru BankingNews noul director general al bancii olandeze.
Chiar si prim-viceguvernatorul Bancii Nationale a Romaniei, Florin Georgescu a recunoscut faptul ca `bancile una spun si alta vand, caci isi atrag clientii prin publicitate mai putin onesta pentru concurenta si le promit acestora servicii fara masuri restrictive`.
Declaratia a fost facuta cu ceva timp in urma, cand CNA a solicitat televiziunilor sa suspende de la difuzare mai multe spoturi publicitare ale unor institutii financiar - bancare (Piraeus Bank, UniCredit, Banca Romaneasca, BCR Leasing). Motivul? Spoturile respective nu prezentau in mod clar care este adevaratul cost al imprumuturilor pe care il promovau. Totodata, domnia sa a subliniat atunci ca aspectele publicitatii inselatoare vor fi monitorizate in continuare de BNR in colaborare cu CNA.
Practic, dobanzile au scazut foarte mult si au devenit vedete de publicitate, in timp ce comisioanele, atent camuflate de institutiile financiare sub `ocrotirea` stelutelor, au crescut proportional si au ajuns sa ne ingroape in datorii. Acestea sunt de fapt subterfugiile institutiilor bancare din fata legii, care presupune ca gradul de indatorare, lunar, sa nu depaseasca nivelul de 40%. Aceste taxe si comisioane nu intra in calculul gradului de indatorare, in evaluare fiind luata in considerare numai dobanda.
Astfel, romanul are `verde` la imprumuturi mai mari, fara sa deranjeze reglementarile restrictive ale BNR de prudentialitate. Situatie care se va schimba radical incepand din aceasta luna, cand, conform noilor norme ale BNR, bancile vor trebuie sa ia in seama toate costurile unui credit.
Un articol de: Bogdan Popescu
Sursa: www.bankingnews.ro
Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...
Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...
Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...
Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...
Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...
Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...
Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...
Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...
Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...
Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...