Asteptati-va la scaderea dobanzilor la depozite


Data: 16.02.2007

Decizia BNR de vinerea trecuta de a reduce dobanda de politica monetara de la 8,75 la 8%/an va determina o reducere a dobanzilor la depozitele atrase de bancile comerciale. Ramane de vazut cum vor reactiona investitorii straini, avand in vedere ca depozitele in lei deschise de acestia au crescut anul trecut la un maxim istoric de 5,77 miliarde lei.

Aceasta evolutie a fost una normala, dobanzile ridicate asigurand randamente mult mai mari decat pe alte piete, speculatorii beneficiind si de diferentialul creat prin aprecierea consistenta a leului. Astfel, conform datelor prezentate de BNR, in decembrie, fondurile speculative sau nerezidentii si-au majorat plasamentele pe termen scurt cu 13% (654 de milioane de lei), dupa ce in noiembrie soldul crescuse cu 16%.

Cresterea concurentei pentru obtinerea unei cote de piata cat mai consistente ar putea intarzia insa momentul reducerii dobanzilor. Avem in vedere faptul ca dobanzile la un an din piata monetara se situau de mai multe luni sub pragul de 8,75%, ieri BNR anuntand rate BUBID de 6,13% si BUBOR de 8,16%.

Bancherii anticipeaza pentru urmatoarele doua-trei luni o reducere a dobanzilor la depozite de minimum 0,75 puncte procentuale. In prezent, bancile comerciale remunereaza depozitele atrase cu dobanzi cuprinse intre 5 si 8% pentru un termen de un an.

Scaderea dobanzilor la credite mai are de asteptat ceva mai mult timp, chiar daca inca din cursul lunii trecute unele banci cu o cota de piata mai scazuta au redus dobanzile sub pragul de 6% la unele produse cu scadente mai lungi. In acest moment, la creditele noi in lei bancile utilizeaza dobanzi medii de 13,1%/an pentru persoanele fizice si de 11,5%/an pentru cele juridice.

O scadere mai consistenta a acestora s-ar putea petrece in cazul in care BNR va decide si o reducere a rezervelor minime obligatorii, care se ridica la 20% pentru cele in lei si 40% pentru cele in valuta.

Bancile comerciale s-ar putea simti `obligate` sa umble mai repede la dobanzile la credite avand in vedere faptul ca piata este supralichida in moneda nationala. BNR a continuat si ieri sa sterilizeze doar o mica parte din lichiditate prin depozite cu scadenta la o luna. Astfel, doar 26%, adica 3 miliarde lei, din ofertele totale ale bancilor au fost atrase de banca centrala cu o dobanda de 8%. Ramane de vazut ce se va petrece la licitatia de certificate de depozit cu scadenta la trei luni care se va desfasura joi, zi in care ajung la scadenta depozite atrase anterior de BNR, in valoare de 5 miliarde lei. Tot ieri, Finantele au organizat o licitatie de titluri de stat cu scadenta la sase luni, in cursul careia au atras 100 milioane lei, cu un randament maxim de 6,18% si cu unul mediu de 6,05%.

Aceste valori scazute ale dobanzii acceptate de bancile comerciale indica faptul ca BNR mai are `destul` loc pentru noi scaderi ale dobanzii de politica monetara.

Sursa: www.curierulnational.ro

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor