Asigurarile pentru locuinte iau viteza


Data: 07.11.2006

Discutiile din ce in ce mai aprinse pe marginea introducerii asigurarilor obligatorii pentru locuinte au trezit interesul romanilor pentru aceasta clasa de asigurari. Numai in prima jumatate a acestui an, asigurarile impotriva incendiilor si a calamitatilor naturale au inregistrat un salt de aproape 11 procente fata de perioada similara a anului trecut.

Pana in prezent, doar 900.000 de locuinte din cele aproximativ 8 milioane din Romania sunt asigurate. Asta in ciuda faptului ca asigurarile pentru locuinte sunt printre cele mai ieftine de pe aceasta piata. Astfel, primele de asigurare practicate de companiile care vand astfel de produse se situeaza la nivelul de 0,005-0,1% din suma asigurata, in timp ce la CASCO, de exemplu, primele se ridica la 6-8% din valoarea asigurata.

Desigur, sunt si situatii in care primele pentru asigurarile de locuinte sunt mai mari. Este cazul asigurarilor impuse de banci la contractarea unui credit ipotecar pentru cumpararea unei locuinte, cand se poate ajunge la cotatii de prima de 0,2-0,4%. De regula, aceste asigurari pot fi incheiate doar la o companie de profil agreata de institutia care acorda imprumutul.

Trebuie precizat ca asigurarile facute cu ocazia cumpararii unei locuinte cu credit ipotecar au reprezentat motorul cresterii acestei piete. Totusi, interesant este faptul ca la Allianz-Tiriac, firma care este liderul pietei, asigurarile asociate creditelor reprezinta o mica parte din portofoliu.

In perioada 2004-2005, rata de crestere a veniturilor din prime de asigurare a locuintelor si bunurilor apartinand persoanelor fizice a fost de aproape 70% (in euro), iar in perioada anterioara (2003-2004) - de aproape 60%.

Valori subevaluate

Specialistii sustin ca avansul de 11% inregistrat in prima jumatate a acestui an nu se datoreaza neaparat cresterii numarului de polite incheiate de proprietarii de locuinte, cat, mai degraba, majorarii sumelor asigurate. Acest lucru se explica prin faptul ca proprietarii au incheiat asigurarile atunci cand au fost cumparate locuintele, la valori de 10.000-20.000 de euro, iar intre timp piata imobiliara a luat viteza, acum acelasi apartament ajungand sa valoreze 50.000-70.000 de euro. In aceste conditii, romanii au inceput sa constientizeze ca, in cazul unei daune totale, ca urmare a unei explozii, de exemplu, nu mai pot face nimic cu cei 10.000-20.000 de euro pe care i-ar primi ca despagubire.

`Chiar daca putem spune ca tendinta de crestere a cererii de asigurari de locuinte este una care se mentine de doi-trei ani, cel putin la nivelul portofoliului Allianz-Tiriac acest fenomen nu a fost sustinut decat intr-o masura relativ redusa de vanzarile de polite de asigurare a locuintelor reprezentand garantii pentru imprumuturi. In acest moment, primele brute subscrise in contul politelor de acest tip reprezinta aproximativ 15% din totalul veniturilor Allianz-Tiriac aferente vanzarii de polite de asigurari de cladiri si bunuri apartinand persoanelor fizice`, spune Marius Onofrei, purtatorul de cuvant al companiei.

In ceea ce priveste riscurile asigurate, cei mai multi dintre clienti opteaza pentru o acoperire cat mai completa, indiferent daca asigurarea e un instrument de protectie a garantiei reprezentate de locuinta, solicitat de banca creditoare, sau daca polita este contractata de asigurat pur si simplu pentru a-si proteja proprietatea. Aceste acoperiri includ, in aproape toate cazurile, riscurile catastrofice. Cazurile in care nu este solicitata acoperirea pentru cutremur, inundatie si alunecari de teren sunt cu adevarat exceptii si, in orice caz, creditorii impun intotdeauna cumpararea protectiei pentru aceste riscuri catastrofice.

Sursa: Saptamana Financiara

Articole Asigurare Bunuri »

Romanii fura biciclete albastre

Doar 37 la suta dintre romani isi fac asigurari pentru bicicleta, 54 la suta prefera sistemele...

Leul a inceput saptamana cu dreptul

Leul a continuat sa se intareasca in prima zi a saptamanii fata de principalele monede...

Bancile dau credite mai ieftine cu asigurare de viata

Bancile sunt tot mai putin dispuse sa isi asume riscuri in ceea ce priveste creditarea, astfel...

EximBank: IMM-urile raman tinta noastra principala

Sustinerea dezvoltarii intreprinderilor mici si mijlocii reprezinta una dintre prioritatile...

Politele Porsche Asigurari pot fi platite prin Direct Debit

Porsche Asigurari, parte a Porsche Finance Group Romania a introdus serviciul Direct Debit pentru...

Articole Actualitate »

Viitorul RCA sta sub semnul online-ului?

Un proiect ASF de modificare a Normei 23/2014 ce vizeaza asigurarea obligatorie RCA ar putea aduce...

Sistemul asigurarilor din Romania se apropie de varful istoric din 2008

Produsele de asigurari au inregistrat cei mai importanti indici de crestere in contextul general al...

Guvernanta corporativa pentru operatorii din pietele financiare nebancare – in atentia ASF

Societatile care opereaza pe pietele financiare nebancare si care sunt autorizate, reglementate si...

De ce avem nevoie de asigurari de sanatate private

Cu o asigurare de sanatate privata obtii nu doar plata tratamentului, ci in plus esti incurajat sa...

Fondul de Garantare a Asigurarilor cere creditorilor Astra sa trimita cereri de despagubire

Despagubirea clientilor defunctei Astra Asigurari se dovedeste a fi un proces anevoios, nu numai...

BursaAsigurarilor