Data: 04.08.2005
Piata asigurarilor din Romania s-a modernizat an de an. In prezent, potrivit firmelor de asigurari, este la moda asigurarea de dota pentru casatoria copilului. Asta si pentru ca niciodata nu stii ce-ti ofera cu adevarat viata si e bine sa te poti apara de surprizele neplacute.
"Asigurarea de dota ofera de regula libertatea de a alege, la sfirsitul contractului, modul in care copilul va beneficia de suma economisita. Adica dota pentru casatorie, renta de studii, achizitionare de bunuri sau pornirea unei afaceri. In unele cazuri poate fi incheiata o singura polita, care sa asigure atit o dota pentru casatorie, cit si plata unor sume la intervale de timp regulate - renta de studii", sustine Anca Roscaneanu de la firma de brokeraj in asigurari EOS Romania.
In general, asigurarea de dota pentru casatorie (sau asigurarea de socru) poate fi facuta din prima zi de viata a copilului, iar acesta va beneficia de ea la virsta de 25 de ani. O conditie suplimentara, care este impusa de firma de asigurari, se refera la virsta maxima a copilului in momentul incheierii politei (spre exemplu 13 sau 14 ani). Valoarea primei de asigurare este in functie de mai multi parametri. Adica se ia in calcul virsta copilului la care se incheie asigurarea si valoarea politiei. Una este valoarea primei la o polita de 10.000 de euro, cheltuieli de nunta, si alta la 100.000 de euro.
De aceea, se porneste de la citeva zeci de euro si se ajunge la citeva sute anual. E drept, apar si intrebari. Spre exemplu, ce facem in cazul in care copilul nu se casatoreste? Pierdem banii? "Dota pentru casatorie se incaseaza in momentul casatoriei sau, in cazul in care asiguratul nu se casatoreste, la expirarea politei. In mod uzual, data expirarii politei coincide cu implinirea virstei de 25 ani", sustine Anca Roscaneanu.
De regula, asigurarea de dota pentru casatorie are doua componente: o componenta de protectie (respectiv asigurarea de deces) si o componenta de investitii. La momentul casatoriei se incaseaza suma asigurata (aferenta componentei de protectie) plus valoarea economisita pina la acea data (aferenta componentei de investitie). Suma totala este transferata beneficiarului politei, care poate dispune de aceasta dupa necesitatile personale (fie pentru plata cheltuielilor de nunta, fie pentru achizitionarea unor bunuri sau chiar pentru pastrarea sumei intr-un cont). Compania de asigurari nu impune restrictii cu privire la modul de utilizare a sumei primite.
Sursa: Cotidianul